Hírek

2008.01.08. 06:11

Áprilisban tovább emelkedhet az áram ára

A januári, majdnem tíz százalékos drágulás után április elsejétől újra emelkedhet az áram ára a lakossági fogyasztóknak – vélik a szakemberek. Az egyetemes szolgáltatók ugyanis ekkor változtathatnak idén először a lakossági tarifáikon.

N. M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Érdemes átgondolni, ki mennyi áramot fogyaszt
[/caption]„Még nem lehet megmondani, hogyan változnak majd az árak” – nyilatkozta lapunknak Dr. Szöllősi László, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója is csak annyit mert jósolni, hogy három hónap múlva egyszámjegyű emelkedésre lehet számítani. Ellenben úgy látja, hogy az elkövetkező években drasztikusan, 20-40 százalékkal is drágulhat a lakosság által fizetett díj. A magyar piac ugyanis az Európa nyugati felén jellemző trendet fogja követni, amely szerint a kisfogyasztók drágábban vásárolhatják meg az áramot, mint a nagyfogyasztók. Hazánkban jelenleg fordított a helyzet.

Érdemes mindenkinek átgondolnia az áramfogyasztását, az új év ugyanis új tarifákat is hozott. Januártól már három árszabás közül választhatnak az egyetemes szolgáltatók által ellátott lakossági és egyéb kis fogyasztók, attól függően, hogy mely napszakban kívánják az áramot használni. A korábban nem létező A2-es árszabás a drága csúcsidőszaki (reggel 6-tól 22 óráig, a nyári időszakban 7-től 23 óráig) és az olcsóbb völgyidőszaki (22 órától reggel 6-ig, illetve 23 órától 7 óráig) áram használatára is lehetőséget ad, ha megfelelő mérővel rendelkezik ehhez a fogyasztó. A vezérelt B árszabás gyakorlatilag azonos a korábbi éjszakai árammal. Ezt a lakosság elsősorban villany vízmelegítőkhöz, -kályhákhoz használja. A lakossági A1 árszabás esetén egész nap azonos árat kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!