Hírek

2008.01.15. 13:40

Az államfő szerdán mutatja be ombudsmanjelöltjeit

Sólyom László köztársasági elnök szerdán mutatja be ombudsmanjelöltjeit a parlamenti pártoknak a Sándor-palotában.

MTI

A köztársasági elnöknek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát. A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár megválasztását 98 igen, 245 nem szavazattal utasította el a parlament, Péterfalvi Attila eddigi adatvédelmi biztost pedig 207 igen, 143 nem voks mellett nem választották újra. Az Országgyűlés annak ellenére utasította el a két jelöltet, hogy korábban a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ is azt jelezte, mindkét jelölt megválasztását támogatja, az MSZP képviselői lelkiismeretére bízta, hogyan szavaz.

Sólyom Lászlónak az elutasító szavazás után harminc nap állt rendelkezésére, hogy jelöljön, a szavazás december 17-én volt. A döntés után az államfő azt mondta: csalódást okozott neki,  hogy a parlament nem választotta meg az ombudsmanjelölteket. Az államfő szerint a szavazás minden szakmai alapot mellőzött, és politikai döntés született. Arra a kérdésre, hogy a jövőben egyeztet-e pártokkal a jelöltek személyéről, azt válaszolta, álláspontja ebben a kérdésben elvi és alkotmányos álláspont, amely mellett továbbra is kitart. Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője később megerősítette: a köztársasági elnök továbbra is önállóan, nem a politikai pártok bevonásával dönt a jelöltek személyéről. Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!