Hírek

2008.01.03. 19:08

Balaton: a komp még jár, a jég veszélyes

A Balaton jege 6-14 centiméter vastag, egyenetlen; jegesedés miatt péntekig lezárják a Sió-zsilipet, de a Szántód-Tihany közt járó komp egyelőre tovább közlekedik.

V.M.

Horváth László, a balatoni vízirendészet vezetője elmondta, a Balaton jege nem hízott az utóbbi napokban, továbbra is veszélyes, egy-egy településen belül is igen eltérő a vastagsága, ezért nem mindenütt alkalmas téli sportolásra. Az ónos eső és az enyhe időjárás miatt a jég felülete sok helyen egyenetlen. Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója arról számolt be, hogy minden nap ellenőrzik a jégvastagságot, ami egyelőre nem akadályozza a Szántód-Tihany közötti kompközlekedést. A rév útvonalán a vízáramlás, és a komp által kevert vízmozgás miatt lassú a jegesedés. Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője elmondta, a jegesedés miatt péntekig teljesen lezárják a Sió-zsilipet.

A tóból az optimálisnál magasabb vízszint miatt november végén kezdték el ereszteni a vizet. Azóta 81,5 millió köbméternyi víz távozott a Balatonból a csatornán át, ami 13,5 centiméternyi vízszintcsökkenést jelent. Jelenleg nem jelentős mértékben, de még mindig 3 centiméterrel magasabb a tó vízszintje a téli időszakban optimális 95 centiméternél, azonban a zsilip nem alkalmas a jég alóli vízeresztésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!