Hírek

2008.01.23. 18:12

Beázott a lakásom a felső szomszéd miatt

Olvasónk lakása beázott a fölötte lakó felől. Mint mondja, a károkozó tulajdonos egy külföldi bérlő. Kérdése: hogyan védi ilyenkor a jog a magyar állampolgárt? Ki köteles megtéíteni a kárt?

Rados Virág

Mindegy, hogy külföldi vagy magyar állampolgár miatt ázik-e be a lakásunk. Erre ügyvéd szakértőnk hívta fel a figyelmet. Ilyen esetben a felül lakó lakásbiztosítása alapján a biztosító általában megtéríti a kárt. A tulajdonosnak a továbbiakban kötelessége gondoskodni róla, hogy a beázás oka megszűnjön. Ha az illetőnek nincs biztosítása, a költségeket neki magának kell fedeznie.

A megoldás kulcsa tehát a tulajdonos, és nem a lakásában élő bérlője. Hiszen a kár ügyében akkor is a tulajnak kell intézkednie, ha nem ő lakik a lakásban. Kivétel lehet, ha a bérleti szerződésbe belefoglalták: a lakásban történt minden káreseményért, amíg bent lakik, a bérlő felel. Ez esetben valóban ő a hunyó, de ekkor sem azért, mert nem magyar állampolgár. Hanem mert kárt okozott.

Mindamellett vita tárgya lehet, ki a felelős a bajért, ha a szerződésben erről külön nem esik szó. Amennyiben a beázást a bérlő okozta, például nyitva hagyott vízcsappal vagy elromlott mosógéppel, a költségeket a tulajdonos őrá háríthatja. A bérleti szerződésekben ez a kitétel többnyire szerepel is. Ha viszont mondjuk csőtörés volt, a tulajdonos a felelős.

Amennyiben senki nem téríti meg kárunkat, bírósághoz fordulhatunk. Kérhetjük, hogy ítélettel szólítsák fel a felelőst, szüntesse meg a beázás okát, illetve tegyen eleget fizetési kötelezettségének. Az ítélet végrehajtható. De mint azt gyakran hangsúlyozzuk: mielőtt bárki a bírósághoz fordul, érdemes tárgyalni egy ügyvéddel. Egy hivatalos felszólító levél láttán sokan beadják a derekukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!