Hírek

2008.01.22. 13:29

Brüsszel tasli a franciáknak

BAMA

Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden Franciaországot, mert a francia hatóságok elutasították egy homoszexuális nő örökbefogadási kérelmét.

A határozat szerint a kérelmezőt - egy női partnerével 18 éve boldog párkapcsolatban élő 45 éves óvónőt - hátrányos megkülönböztetés érte, hiszen pusztán nemi irányultsága alapján nyilvánították alkalmatlannak arra, hogy örökbe fogadjon egy gyermeket.

"A kérelmező homoszexuális mivolta döntő szerepet játszott az örökbefogadás iránti kérelem elbírálásakor" - állapította meg a strasbourgi bíróság, és kötelezte a francia államot, hogy fizessen tízezer euró nem vagyoni kárt a panaszosnak.

A testület 10-7 arányban úgy ítélte meg, hogy az örökbefogadási ügyben eljáró francia hatóságok megsértették az Európai Emberi Jogi Egyezmény hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó 8. cikkét, összefüggésben a magánélet tiszteletben tartásához fűződő 14. cikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!