Hírek

2008.01.04. 08:12

Bukás és ambíciók

Az MSZP és az SZDSZ mélyrepülése egyben azt is magával hozza, hogy a koalíciós pártok politikusai közül mind többen kezdenek el a saját egzisztenciájukkal foglalkozni. Vannak, akik csak a sima túlélésre játszanak, de vannak, akiket komolyabb ambíció hajt.

Stanga István

Azt mondja a politológus, nem csupán Gyurcsány Ferenc retorikájából tűnt el a 2010-es választási győzelem, mint cél (amelyet, egyre inkább felvált a hősiesnek titulált reformgondolkodás), hanem mintha a kormánykoalíció pártjaiból is kiveszett volna az a hit, hogy van esély a padlóról való felállásra. Úgy vélem, a megállapítás pontos. Hogy a brutális (és már jó ideje tartó) népszerűségvesztés okozta sokk milyen hangulatot is váltott ki az érintettekben, annak az egyik legszembetűnőbb jele számomra Kóka János minapi nyilatkozata volt, amelyben arról beszélt, hogy „aggódik” pártjának következő országgyűlési választási szereplése miatt. Nos, ha a mindig magabiztos (vagy legalábbis annak tűnő) Kóka „Dübörgő Pannon Puma” János is bizonytalan, elképzelhetjük, milyen hangulatban lehetnek pártjának kevésbé optimista tagjai, nem is beszélve a realistákról. És nyilván nem sokkal jobb a helyzet az MSZP háza táján sem. A dolog persze, szót sem érdemelne, ha a mélyrepülés okozta letargiának nem lennének nagyon is jól kiszámítható, ráadásul súlyos következményei. Csakhogy vannak.

Így például az – s ez emberileg tökéletesen érthető –, hogy a bukás réme a legtöbbekből kiváltja a védekezési reflexet, magyarán mind többen és többen kezdenek el a saját sorsukkal, egzisztenciájukkal foglalkozni, s a közösség szempontjait egyre inkább háttérbe szorítják az egyéni érdekek. Persze, az igazi bajt sohasem az okozza egy párt számára, amikor a túlélésre játszó „közkatonák” lázadoznak, hanem az, ha a meghatározó emberek közül gondolják páran, hogy immáron nincs mit veszíteni, s hogy eljött az ideje a személyes ambíciók valóra váltásának, akár egy puccs árán is. Ott vannak mindjárt a szocialisták... Teljesen világos, hogy a Szanyi Tiborok, a Karsai Józsefek hangoskodásának semmiféle jelentősége sincs (ők – ahogyan azt láthattuk is – másodpercek alatt leszerelhetők), ám teljesen más a helyzet, ha mondjuk Szili Katalin, Kiss Péter és Szekeres Imre áll csatasorba. És nem csupán azért, mert úgy általában őket szokták emlegetni Gyurcsány lehetséges alternatíváiként. Sokkal inkább amiatt, mert kizárólag nekik van/lehet meg az a belső támogatottságuk, amely nélkül esély sincs a pártelnök-kormányfő esetleges eltávolítására, nem is szólva arról, hogy mindannyian régi motorosok, s így tisztában vannak az MSZP-n belüli „közlekedési viszonyokkal” . Mindazonáltal mégsem hiszem, hogy bármelyikük is nyerő lehet, vagy, ha mégis, úgy a pártnak hosszú ellenzéki szerepre kell berendezkednie.

Az persze, kétségtelen, hogy az említettek mindegyike sokkal kevésbé konfrontatív, megosztó személyiség, mint  Gyurcsány, de ezzel nagyjából ki is merítettük azokat az erényeiket, amelyek révén a szélesebb közvélemény előtt „eladhatóak” lennének. A politikával foglalkozó átlagemberek szemében ugyanis ők a hamisítatlan középszert testesítilk meg, akik ráadásul a szocialista párt régi garnitúrájához sorolhatóak. Ezért aztán nem is véletlen, hogy a politikusok népszerűségi listáján (amelynek túl nagy jelentősége nincs, de amely mégis jelez valamit) Kiss és Szekeres valahol 35 százalék körül tanyázik, Szili pedig –  minden aktivizálódása ellenére..., vagy talán pont amiatt? – veszített az iránta érzett szimpátiából. (Igaz, még mindig messze ő az MSZP legelfogadottabb embere, aki – egy osztrák újság szerint – Orbán Viktor egyedüli reális reménye lehet arra nézvést, hogy Gyurcsányt 2010 előtt meg lehessen buktatni.) Azt természetesen nem állítom, hogy a pártelnöki-kormányfői székek lehetséges várományosai már holnap zászlót bontanak, de hogy az „agyalás” elkezdődött, abban biztos vagyok. Hogy aztán ez mire elég, arra szerintem már 2008-ban választ kapunk.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!