Hírek

2008.01.12. 17:38

Csődközelben a kórházak?

A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy a forráskivonás miatt csődközelben van az egészségügy.

Vég Márton

„A forráskivonás miatt csődközelben van az egészségügy, a reform legnagyobb vesztesei pedig a kórházak” – hangsúlyozta tegnap Pesti Imre. A Fidesz szakpolitikusa szerint 2002 és 2006 között az egészségügyi kiadások mindössze 14–16 százalékkal nőttek, vagyis még az inflációt sem fedezték. Pesti úgy számolt, hogy a kórházaknak az elmúlt másfél évben 30 százalékos forráselvonást kellett elszenvedniük, a kormány pedig összesen 250 milliárd forintot akar kivonni az egészségügyből.

„Ugyanakkor 2002 óta az MSZP-SZDSZ-kormányok összesen 101,5 milliárd forintot költöttek saját kényelmükre, vagyis például autókra, bútorokra, mobiltelefonokra, emellett van pénz kormányzati negyedre, buta, használhatatlan és sumák tanulmányokra, valamint több milliárd forint a postásbiciklikre is” – fogalmazott Pesti. Szerinte a reform legnagyobb vesztesei a kórházak mellett a magyar polgárok, hiszen a vizitdíj és a kórházi napidíj miatt a szegények 25-30 százaléka nem fordul orvoshoz, idő előtt távoznak a kórházakból, vagy nem váltják ki a gyógyszert. Míg a kórházaknak folyamatosan nő az adósságuk és a működésképtelenség határán vannak. „Lassan egy vízió is felsejlik a reformintézkedések mögött, ami azt mutatja, hogy az MSZP a kórházak privatizációjában érdekelt, az SZDSZ pedig mielőtt végképp kivonulna a magyar közéletből, az egészségbiztosítással a hóna alatt szeretne távozni” – mondta.

„Egy keretszerződés összege az a 101,5 milliárd forint, amelyet a Fidesz emleget, és ezt az összeget nem egyedül a kormány, hanem önkormányzatok, iskolák, kórházak illetve az ügyészség és bíróságok közösen költötték el 2002 óta autókra, bútorokra, mobiltelefonokra” – így reagált közleményben Budai Bernadett. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt annyi pénzt költöttek repülőgépbérlésére, mint a rendszerváltás utáni összes többi kormányfőére együtt.

Az SZDSZ szerint pedig kettősség figyelhető meg a Fidesz egészségügyi privatizációs politikájában. „Aggódva figyeljük a Fidesz országos politikusainak harcos magántőke-ellenes retorikáját, amelyre utoljára az 1950-es években a kommunisták részéről volt példa. Eközben a vezető ellenzéki párt önkormányzati politikusai gyakran pártolják a rosszul működő kórházak működtetésének magánosítását” – mondta tegnap Gusztos Péter. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese mindebből azt a következtetést vonta le, hogy a Fidesznek nincs problémája a privatizációval, ha az párton belüli baráti körben történik. A liberális politikus Körmend esetét említette, ahol a fideszes vezetésű önkormányzat privatizálta a kórház működtetését és Heves városára is kitért, ahol a működtetést elnyerő cég vezetői között a Fidesz egri elnöke is szerepel.

Gusztos szerint mindenki egyetért abban, hogy a finanszírozhatatlan, szocialista típusú egészségügyi ellátórendszer helyett európai színvonalúra van szükség. Utóbbi pedig az SZDSZ álláspontja szerint csak egymással versenyző biztosító társaságokkal és a magántőke bevonásával képzelhető el. A szabad demokrata képviselő leszögezte: a privatizáció nem azt jelenti, hogy a befektető viszi az épületet és mindent. Hanem törvényekkel és helyi rendeletekkel lehet és kell olyan garanciákat  teremteni, hogy a magánosításnak semmilyen hátrányos következménye ne legyen az adott térség lakosságára.

„Mind a Liga Szakszervezetek, mind a Fidesz népszavazási kérdéseihez csatlakozik a Kisgazda Polgári Egyesület” – jelentette be tegnap Turi-Kovács Béla. A párt elnöke azt mondta, hogy elsősorban mozgósítanak majd, mert pénzzel nem tudják segíteni a kampányt. A kisgazdák azt a vidéken élő réteget akarják elérni, akiket az elmúlt öt évben leginkább sújtottak a kormány intézkedései. Számukra a legfontosabb, hogy a kistelepülésen élők elmenjenek a referendumra, még akkor is, ha nemmel szavaznak a kérdésekre – tette hozzá a fideszes kisgazda politikus. Hangsúlyozta, hogy a szavazás messze túlmutat a három kérdésen, öt év kormányzásáról lehet véleményt mondani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!