Hírek

2008.01.15. 19:16

Csökkentenék a szeméthegyeket és a pazarlást az irodákban

Jövő hétfőig adhatják be jelentkezésüket a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) versenyére azok a zöldülni vágyó intézmények, ahol irodai munkát végeznek.

H. M.

A Zöld Iroda Verseny szervezőit még évekkel ezelőtt ihlette meg egy felmérés, mely szerint a világ összes károsanyag-kibocsátásának 40 százalékát irodák állítják elő. A környezettudatos megmérettetés arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy apró változtatásokkal is lehet környezet- és emberbarát munkakörülményeket teremteni. Műanyag, eldobható tollak helyett cserélhető betétű íróeszközökkel, újrahasznosított papírból készült borítékokkal, energiatakarékos irodatechnikai berendezésekkel, és egy kis odafigyeléssel sokat meg lehet spórolni. „Ha az irodák télen csupán egy fokkal állítják hűvösebbre a helyiségben lévő radiátorokat, akkor éves szinten máris hat százalékot spórolhatnak fűtésszámlájukon” – hívja fel a figyelmet Vályi Zsuzsa, a pályázati program vezetője.

A versengő cégeknek két hónap alatt kell bizonyítaniuk, hogy megérdemlik a „2008 Zöld Irodája” címet. A környezetbarát vállon veregetésért nemhogy nem jár pénzjutalom, de még áldozniuk is kell rá a cégeknek. Az iroda méretétől, és a foglalkoztatottak számától függően akár száznegyvenezer forintba is kerülhet a versengés. Ebből az összegből a KÖVET a verseny ideje alatt műhelymunkákat szervez, valamint telefonon, és e-mailben nyújt segítséget a környezetbarát ötleteléshez. A négy évvel ezelőtt kiírt első pályázatot a Magyar Posta Központi Beruházási és Ingatlan irodája nyerte meg. Czabafi Judit, a Magyar Posta környezetvédelmi csoportjának vezetője szerint ha pénzt nem is, de egyfajta lökést adott a környezetbarát dobogó első foka. Az elmúlt években ugyanis több helyen vezették be a szelektív hulladékgyűjtést, és a dolgozók környezettudatossága is folyamatosan fejlődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!