Hírek

2008.01.15. 19:41

Egy-Másért: államtitokra hivatkozva hallgat Földesi-Szabó

Állam- és szolgálati titkokra hivatkozva több kérdésnél hallgatott az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László keddi bizottsági meghallgatásán.

BAMA

Az alapítvány működésének nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló testület így többek között nem kapott választ arra, miért találkozott Szilvásy György titokminiszterrel, miért kaptak támogatást a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH), és miért nyitott az alapítvány külföldön irodákat. Földesi-Szabó kijelentette: alapítványuk 2004-ben több, az NBH kötelékébe tartozó munkatárs közreműködésével egyrészt karitatív célokra jött létre; nem nyilatkozott azonban arról, mi volt az alapítás további oka.

A civil szervezet alapítói között Nagy Lajos, az NBH volt igazgatója, a jelenlegi kurátorok között pedig Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója szerepel, de az alapítványi testület munkájában Gyarmati György és Simon Ibolya, a nemzetbiztonság jelenlegi munkatársai is részt vesznek. Az Egy-Másért Alapítvány után 2006 vége óta nyomoznak: azzal gyanúsítják a szervezetet, hogy összesen 1,3 milliárd forintnyi vámot és áfát nem fizetett meg. Földesi-Szabó – akit korábban előzetes letartóztatásba is helyeztek – a meghallgatáson tagadta a gyanúsítást, azt mondta: „hazafiságukon keresztül mindig mindent törvényesen tettek meg a karitatív céljaik érdekében”. Az alapítványra korábban többen mint a Nemzetbiztonsági Hivatal fedőszervezetére utaltak: ezt az érintettek valamennyien cáfolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!