Hírek

2008.01.10. 13:47

Fidesz: 10,1 milliárdot tapsoltak el a kormányzati negyedre

A Fidesz szerint a kormánynak 10,1 milliárd forinttal kell elszámolnia a kormányzati negyed beruházása kapcsán, amelyet az ellenzéki párt luxusingatlan-biznisznek tart.

MTI

Erről Balsai István és Cser-Palkovics András beszélt a negyed tervezett helyszíne mellett tartott sajtótájékoztatóján. Balsai István a Ferdinánd hídon tartott tájékoztatón újságíróknak azt mondta: a kormány hazudik a közvéleménynek, amikor azt akarja elhitetni, hogy mindössze 632 millió forint "kidobott pénzről" van szó a kormányzati negyed kapcsán. A politikus szerint ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis 10,1 milliárdot tapsoltak el a kormányzati negyedre. Mint mondta, ebből több mint 7 milliárd forintot tesz ki a telekvásárlás, amelynek során a kormány készpénzben fizetett kb. 5 milliárd forintot a MÁV-nak, és további kétmilliárdos köztartozást elengedett.

Emellett a kormányzati negyedről szóló kormányhatározatból az is kiderül, hogy Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szervezetében működő projektigazgatóság számára 2 milliárd 756 millió forintot csoportosítottak át – mondta a politikus, aki szerint év végéig ebből az összegből továbbra is fizetik az iroda működését, a szakértőket és a munkabéreket. A fideszes képviselő szerint KVI által már elköltött további 260 millió forintból a „Gyurcsány-féle üzleti kör”, az MSZP és az SZDSZ is kivette a részét. Példaként említette, hogy az üvegzseb-törvény alapján nyilvánosságra került elszámolás szerint az Országos Választási Bizottság SZDSZ-es delegáltjának, Poczkodi Balázsnak az ügyvédi irodája 20 millió forintos megbízást kapott, míg a KVI delegáltjaként a tervpályázat egyik bírálójának, Hajdú Miklósnak a cége 8 millió forintért dolgozhatott. Balsai István hozzátette: a kormányzati negyed monitoringjáért felelős bizottság egyik tagjának,  Tunyogi Lászlónak az érdekeltségi körébe tartozó cég 16,5 millió  forintos megbízást kapott.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik