Hírek

2008.01.26. 06:01

Hadüzenet a hamisítványoknak

Hamisítás elleni nemzeti testületet hoz létre februártól a kormány, hogy visszaszorítsa a kalóz termékek arányát. A kormánybiztos azt szeretné, ha érték lenne az eredeti termék vásárlása.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Becslések szerint százmilliárd forintos kiesést okoz a költségvetésnek a hamisítás évente
[/caption]Február elsején kezdi meg a működést a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), amely a szellemi tulajdonnal való visszaéléssel veszi fel a küzdelmet – mondta el a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos. Becslések szerint százmilliárd forintos kiesést okoz a költségvetésnek a hamisítás évente Magyarországon. Jóval nehezebb megmondani, hogy az érintett cégeknek milyen kárt okoz a kalózkodás. A jogvédő szervezetek szerint Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális, tíz DVD-ből hét nem eredeti. A magyar üzletiszoftver-piac 42, a szórakoztatószoftver-piac 40 és a lemezpiac 35 százalékát kalóztermékek tették ki tavaly.

A hamisítással leginkább érintett iparágak

– óraipar

– dohányipar

– gyógyszeripar

– kozmetikai ipart

– repülőgép- és autóalkatrész-gyártás

– játékipar

– zeneipar

– videógyártás

– szoftveripar

– fogyasztói elektronika

– bőripar

– cipőipar

– könyvkiadásA kalózkodás ellen küzdő testületben képviseltetik magukat a jogvédő szervezetek, a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a földművelésügyi, a szociális és munkaügyi, illetve a pénzügyi tárca, valamint a Vám- és Pénzügyőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal. A testület ülésein állandó meghívott lesz a legfőbb ügyész és a Gazdasági Versenyhivatal képviselője. A HENT egyik legfőbb feladata, hogy május végéig megalkossa a hamisítás elleni küzdelem nemzeti stratégiáját, s részt vegyen a szükséges jogszabályok előkészítésében.

„A testületnek feladata lesz az is, hogy formálja a közgondolkodást, mert a jog ezen a területen sem mindenható” – hangsúlyozta Kondorosi Ferenc. A kormánybiztos hozzátette: fontos, hogy érték legyen a valódi termék megvásárlása. Noha tudja, hogy erre az a válasz, hogy azért érdemes hamis terméket venni, mert az olcsóbb. De a kormánybiztos úgy véli, hogyha többen vesznek eredetit, akkor az is olcsóbb lesz. Kondorosi Ferenc emellett azt is elmondta, hogy a kormány a közelmúltban értékelte a Csillagszóró hadművelet tapasztalatait, s várhatóan a következő ülésen dönt az ellenőrzési akció tavaszi folytatásáról. A kormánybiztos ugyanakkor cáfolta azt a lapértesülést, miszerint a jövőben megtiltanák, hogy készpénzzel lehessen lakást vásárolni, s csak banki átutalással lehetne kiegyenlíteni az ingatlan ellenértékét. Kondorosi szerint semmi értelme nem lenne ilyen szabályozásnak, mert az ingatlanvásárlásról az APEH mindig tudomást szerez. Véleménye szerint azon lehet gondolkodni, hogy 3,5-4 millió forintot meghaladó szolgáltatás vagy ingóság vásárlásánál elő lehetne írni a bankkártyás vagy banki utalásos fizetést, de jelenleg ilyen döntés sem született.

Elszállíthatják a mozgáskorlátozottak helyén parkoló autót

A fogyatékkal élők parkolóhelyeivel való visszaélések felszámolása, illetve a parkolási igazolványokkal való tömeges visszaélések megakadályozása a „Rend és szabadság” program következő lépése. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője egy csütörtöki megbeszélésen elmondta, hogy készül az új szabályozás, amely lehetőséget adna a közigazgatási bírság kiterjesztésére és a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsik elszállítására. Érdemi eredmények három-négy hét múlva lesznek.

– dohányipar

– gyógyszeripar

– kozmetikai ipart

– repülőgép- és autóalkatrész-gyártás

– játékipar

– zeneipar

– videógyártás

– szoftveripar

– fogyasztói elektronika

– bőripar

– cipőipar

– könyvkiadás Elszállíthatják a mozgáskorlátozottak helyén parkoló autót A fogyatékkal élők parkolóhelyeivel való visszaélések felszámolása, illetve a parkolási igazolványokkal való tömeges visszaélések megakadályozása a „Rend és szabadság” program következő lépése. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője egy csütörtöki megbeszélésen elmondta, hogy készül az új szabályozás, amely lehetőséget adna a közigazgatási bírság kiterjesztésére és a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsik elszállítására. Érdemi eredmények három-négy hét múlva lesznek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!