Hírek

2008.01.12. 17:13

Hamiskártyások a pult mögül is ránk mosolyoghatnak

Még a legéberebb vásárlókat is több százezer forinttal könnyíthetik meg a kártyákat lemásoló bankkátyacsalók. A „hamiskártyások” éttermekben, benzinkutakon, vagy akár pénzfelvétel közben a legrafináltabb trükkökkel szerzik meg plasztiklapjaink adatait, s új kártyát klónozva csapolhatják meg a bankszámlát.

Maros László

„Egyik reggel két üzenet fogadott a telefonomon. A bankom küldte arról, hogy éjfél előtt és éjfél után a főváros két különböző pénzautomatájából kétszer 100 ezer forintot vettem ki a kártyámról. Csakhogy én az éjszakát a Balaton partján töltöttem, a bankkártyámmal a pénztárcámban.” János így emlékszik vissza arra a napra, amikor ismeretlenek karácsony előttjelentős összeget emeltek le a bankszámlájáról, miközben az igazak álmát aludta. Néhány órával később a fonyódi rendőrkapitányságon megtudta: valószínűleg egy fizetés alkalmával többször egymás után lehúzták a kártyáját, s eközben leklónozták a plasztiklapot, így juthatott a profi elkövető a pénzéhez – a napi százezres limit miatt a kártya letiltása és a feljelentés előtt kétszázezer forinthoz.

„A leggyakoribb módszer, hogy a tolvajok nem a kártyát, hanem csak az azonosítókat szerzik meg, a kódokat felhasználva lemásolják a kártyát” – magyarázza lapunknak Makó Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda pénz- és bankkártyahamisítás elleni alosztályának munkatársa. – Gyakran előfordul, hogy a gyanútlan vásárló egy benzinkúton, étteremben fizetéskor kiadja kezéből a kártyát, amelyet a pénztáros kétszer is lehúz.

Az egyik esetben azonban az alkalmazott egy kis, a tenyerében is elférő szerkezeten húzza át a plasztik lapot, amely rögzíti a kártya mágnescsíkján tárolt adatokat. A pénztáros pedig kilesi a beírás közben a PIN-kódot. Ez után már csak le kell gyártani egy klón mágnescsíkot, és a megszerzett biztonsági kóddal felvehető az automatánál a pénz” – állítja a szakember.

Mire figyeljünk a vásárlásnál, pénzfelvételnél?

- Fizetés közben ne veszítse szem elől a kártyát, ne szégyellje akár a fizetőpincért sem elkísérni, ha nincs hordozható POS-terminál.

- Ügyeljen arra, hogy a kártyát csak egy terminálon egyszer húzzák le, főleg a PIN-kód beütése után.

- Mindig őrizze meg a fizetésről szóló bizonylatot, még akkor is, ha sikertelen a tranzakció.

- Soha ne adja meg PIN-kódját telefonon, írásban, e-mailben! A bank vagy a rendőrség sohasem kéri öntől a kódját.

- Kártyahasználat előtt ellenőrizze, nincs-e megrongálva az ATM-berendezés, illetve működik-e.

- Az internetes vásárláskor a PIN-kódot soha nem kérhetik.

Gyakran azonban hiábavaló az üzleteknél az éberség, mert a csalók akár a pénzfelvevő automatánál is csapdába ejthetik áldozatukat. „A tolvajok elrejtenek egy kamerát a pénzkiadó mellett, amelyről visszanézhetik a PIN-kódot. A kártya behúzó nyílásához pedig elhelyeznek egy úgynevezett olvasófejet, amely szintén rögzíti a bemenő kártya adatait. Ez után már csak az új mágnescsík legyártása van hátra. Hajmeresztőbb, hogy a bűnözők egy-két óra munkával az éj leple alatt sarokcsiszolóval megbontják az ATM-et, és belül helyezik le az adatokat rögzítő szerkezetet” – mondja Makó Zoltán.

A szakértő szerint a bankkártyacsalás – akárcsak egykor a végtelenített telefonkártya – magyar lelemény, de a visszaélések ma már főleg a román állampolgárokhoz köthetők. Makó Zoltán szerint nincs olyan fővárosi kapitányság, ahol ne nyomoznának hasonló ügyben román állampolgárok ellen. Vélhetően azért kedvelik a szomszédos ország csalói hazánkat, mert itt jóval alacsonyabb a büntetési tétel. A bűnözők az okozott kártól függően 1,5–2 év börtönre számíthatnak, míg ez Romániában jóval nagyobb. Bár a bankok banktitokként kezelik a kártyacsalásokat, de becslések szerint az Európai Unióban évente 100 millió euró – 25 milliárd forint – kárt okoznak az elkövetők hasonló bűncselekményekkel.

A megkárosított ügyfelek ügyeit a bankok minden alkalommal egyedileg vizsgálják és döntenek a kártérítésről – tudtuk meg a Raiffeisen Bank Zrt.-től. A bank szerint előfordul azonban, hogy a reklamáció csak azért történik, mert az ügyfél nem emlékezett arra, hogy felvette a pénzt. Ilyenkor a biztonsági kamerák által rögzített képek tisztázhatják a félreértést. Az MKB Bank Zrt. kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás szerint havonta 20–25 esetben jelzik az ügyfelek, hogy megkárosították őket a hamiskártyások. A kár összege tekintetében azonban komoly szórás mutatkozik a visszaélés típusától függően.

Vádemelés egy tucat kártyacsaló ellen

Elsősorban németországi szállodákban tevékenykedett az a magyar bűnszervezet, amelynek 12 tagja ellen javasolt a napokban vádemelést a rendőrség. A csalók olyan szállodákba jelentkeztek be, amelyeknek portáján nem dolgoztak, s az éjszaka szétszerelték a bankkártya elfogadó termináltok. A gépekbe mikroelektronikai eszközöket szereltek, így rögzítve a vendégek kártyaadatait. 2004-2005-ös ténykedésük alatt mintegy száz hamis kártyát készítettek, amelyekről 35 millió forint értékben vettek le pénzt, illetve vásároltak Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Csehországban. A luxuscikkeket – ékszereket, órákat, parfümöket – végül Magyarországon értékesítették.

- Ügyeljen arra, hogy a kártyát csak egy terminálon egyszer húzzák le, főleg a PIN-kód beütése után.

- Mindig őrizze meg a fizetésről szóló bizonylatot, még akkor is, ha sikertelen a tranzakció.

- Soha ne adja meg PIN-kódját telefonon, írásban, e-mailben! A bank vagy a rendőrség sohasem kéri öntől a kódját.

- Kártyahasználat előtt ellenőrizze, nincs-e megrongálva az ATM-berendezés, illetve működik-e.

- Az internetes vásárláskor a PIN-kódot soha nem kérhetik. Vádemelés egy tucat kártyacsaló ellen Elsősorban németországi szállodákban tevékenykedett az a magyar bűnszervezet, amelynek 12 tagja ellen javasolt a napokban vádemelést a rendőrség. A csalók olyan szállodákba jelentkeztek be, amelyeknek portáján nem dolgoztak, s az éjszaka szétszerelték a bankkártya elfogadó termináltok. A gépekbe mikroelektronikai eszközöket szereltek, így rögzítve a vendégek kártyaadatait. 2004-2005-ös ténykedésük alatt mintegy száz hamis kártyát készítettek, amelyekről 35 millió forint értékben vettek le pénzt, illetve vásároltak Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Csehországban. A luxuscikkeket – ékszereket, órákat, parfümöket – végül Magyarországon értékesítették. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!