Hírek

2008.01.02. 19:02

Jogszabály a szlovák államiság védelmére?

A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt számára elsődleges, hogy a szlovákok az ország minden talpalatnyi földjét az otthonuknak tudják, s ne elnyomott kisebbségnek érezzék magukat, ahogy ma ezt a vegyesen lakott dél-szlovákiai területeken megélik - olvasható a párt tegnap közzétett sajtóközleményében.

Sz. B.

A második számú pozsonyi kormánypárt ezért külön jogszabályt akar elfogadtatni a szlovák államiság védelmére. Robert Fico kormányfő tavaly decemberben úgy fogalmazott egy hasonló kezdeményezésről, hogy a szlovák államiság tiszteletét ugyan minden esetben meg kell követelni, de nem külön jogszabály alapján.

Bugár Béla, Ivan Gasparovic szlovák államfő újévi beszédére reagálva elmondta: sérelmes, hogy szó sem esett a nemzeti kisebbségekről, pedig Szlovákia lakosságának majdnem tizenöt százalékát ők alkotják. A Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselője úgy nyilatkozott, a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek következetesen elvetik a szélsőséges megnyilvánulásokat, a radikalizmust és az idegengyűlöletet, mégpedig azon egyszerű okból, hogy a többséghez mérten ők alkotják az ország legsebezhetőbb közösségét. Robert Fico kormányfő Szlovákia 15 évvel ezelőtti önállósulásának évfordulója kapcsán 22 személynek adott át állami kitüntetéseket. Az előző évekkel ellentétben magyar nemzetiségű ezúttal nem volt köztük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!