Hírek

2008.01.28. 06:22

Kishalak az adóhatóság hálójában

Zömében a kevésbé jómódúakat érik el a vagyonosodási vizsgálatok – véli az adóellenőrök egy része egy tavaly év végi felmérés szerint. Az igazán gazdagoknak megvannak a trükkjeik vagyonuk eltüntetésére.

D. N.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Idén is folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok, pontos számukat azonban az adóhivatal csak néhány héten belül teszi közzé
[/caption]Nem volt felkészülve az adóhatóság a tavalyi vagyonellenőrzési rohamra a korábban megszokott évi néhány száz vizsgálat után. Tapasztalatok híján sok olyan adózóra is kivetették a hálót a revizorok, akiről első ránézésre látni lehetett, hogy nem tartozik a vagyonosok körébe – vélekedett a Világgazdaság kérdésére Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke. Hozzátette: ez önmagában nem baj, az viszont igen, hogy az adóhatóság ezeket az eseteket is végigviszi, hiszen minden vizsgálat javít a statisztikán. Ugyanakkor tűrhetetlen, hogy semmilyen következménye nincs a revizorok vagy az APEH számára az olyan eseteknek, amikor néhány éven belül bebizonyosodik: az adózónak volt igaza, a vizsgálat során bevetett módszerek jogellenesek voltak.

A vizsgálatok regionális megoszlása, 2007

APEH-igazgatóság: (vizsgálatok száma)

Közép-magyarországi: 4345

Észak-magyarországi: 917

Észak-alföldi: 1205

Dél-alföldi: 1097

Nyugat-dunántúli: 1167

Közép-dunántúli: 1375

Dél-dunántúli: 981

Kiemelt adózók: 8

Összesen: 11 095

Egy tavaly év végi felmérés szerint az adóellenőrök egy része is úgy véli, hogy a vizsgálatok inkább a „kishalakat” érik el. A több százmillió forintos vagyonnal rendelkezőkre ugyanis sokkal inkább jellemző, hogy eltüntetik az ellenőrök szeme elől a kínos kérdésekhez vezető vagyonelemeket, kiadásokat. Sokan off-shore cégekbe menekítik ezek egy részét. Tény ugyanakkor az is, hogy igazán komoly vagyonnal kevesen rendelkeznek, tehát a vizsgálati alanyok körében a nagy számok törvénye alapján is többen lesznek az „átlagos” jómódú polgárok. Tavaly több mint 15 ezer vagyonosodási vizsgálatot indított az adóhatóság, és ezek közül több mint 11 ezret be is fejezett. Az ellenőrzések 68 százaléka során tártak fel adóhiányt a revizorok. Egy vizsgálatra vetítve átlagosan 5 millió 670 ezer forint volt az adókülönbözet. Megközelítően harminc esetben az adóhiány elérte az egymilliárd forintot, sőt, egy vállalkozás egymaga 6,5 milliárd forintnyi adó befizetéséről feledkezett meg. Ellenben voltak pár százezer forintos megállapítások is.

Az APEH nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy átlagosan mekkora bevallott jövedelemmel rendelkeznek a vizsgálati alanyok. A Világgazdaság kérdésére mindössze annyit válaszolt a hivatal, hogy a vizsgálatok a személyi jövedelemadózás alól kivont jövedelem feltárására hivatottak, és az adókülönbözet mértékét bírság és késedelmi pótlék fejeli meg. Nem titok, hogy idén is folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok, pontos számukat azonban az adóhivatal csak néhány héten belül teszi közzé. Mintegy négyezerre tehető ugyanakkor azon ellenőrzések száma, amelyeket az APEH tavaly indított el, ám még nem zárultak le. Vagyis a tízezer körüli mennyiség idén is valószínűsíthető.

Maximum három hónap

Egy vagyonosodási vizsgálat átlagosan 7-10 napot vesz igénybe, egy ellenőrzésen két revizor dolgozik – közölték lapunk kérdésére az APEH-nél. A vizsgálat azonban nem ennyi időn belül zárul le, hiszen a folyamat sokszor megakadhat: kapcsolódó vizsgálat lefolytatása, további adatok beszerzése válhat szükségessé, és az ellenőrzéseket többször az adózók is igyekeznek lassítani. A törvényi szabályozás szerint a vizsgálat befejezésére 90 nap áll az adóhatóság rendelkezésére, ám lehetőség van ennek meghosszabbítására is.

Közép-magyarországi: 4345

Észak-magyarországi: 917

Észak-alföldi: 1205

Dél-alföldi: 1097

Nyugat-dunántúli: 1167

Közép-dunántúli: 1375

Dél-dunántúli: 981

Kiemelt adózók: 8

Összesen: 11 095 Idén is folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok, pontos számukat azonban az adóhivatal csak néhány héten belül teszi közzé -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!