Hírek

2008.01.17. 17:34

Kisokossal segíti a nemzeti bank a bankkártyák használatát

A lakosság és ezen belül főleg a fiatalok pénzügyi kultúrája és ismeretei még finoman szólva csiszolásra szorulnak

N. M.

Új pénzügyi tájékoztató sorozatot indított a Magyar Nemzeti Bank „Pénzforgalomról mindenkinek” címmel. Az interneten elérhető kiadvány első tagja a Magyarországon egyre népszerűbb bankkártyákra összpontosít. A lakosság és ezen belül főleg a fiatalok pénzügyi kultúrája és ismeretei még finoman szólva csiszolásra szorulnak, noha jelenleg a kibocsátott plasztiklapocskák száma meghaladja a 8,5 milliót, a használatukkal lebonyolított forgalom pedig a 6500 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatójával próbálja elősegíteni a biztonságos kártyahasználatot, hasznos információt nyújtva mind a kártyatulajdonosok, mind az elfogadók számára. A bankkártya üzletág ugyanis csak akkor tud tovább fejlődni, ha mind a kártyát használók, mind a lapocskát elfogadók száma növekszik. Ennek azonban egyik előfeltétele az elektronikus fizetési eszköz ismerete, annak biztonsága, illetve hogy a gazdasági szereplők is megbízzanak benne.

Az új kiadvány 58 kérdést és választ tartalmaz, témánként hat fejezetre bontva. A bankkártyák főbb ismérveit taglaló részben egyebek között azt is megtudhatja az olvasó, mi a különbség a betéti, a hitel- és a terhelési kártya, vagy a dombornyomott és a gravírozott plasztiklap között, s választ kap arra, mi az elektronikus pénztárca. A második fejezet az ügyfél és a bank közötti szerződés részleteit taglalja, kitér a kártyabirtokos jogaira, illetve arra, kit terhel a jogosulatlan használatból eredő kár.

A többi részek a kártyatulajdonost terhelő díjakról, a kereskedőkről, illetve a kártya hétköznapi használatával és tárolásával kapcsolatos tudnivalókról szólnak. A későbbiekben a bankszámlára, illetve az elektronikus fizetésre vonatkozó tájékoztatót is készít az MNB, amelyet a honlapjáról is le lehet tölteni (www.mnb.hu).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!