Hírek

2008.01.08. 18:53

Lefújták a kormányzati negyed építését

Nem épül meg a kormánynegyed: Budai Bernadett a kormánykabinet keddi ülését követően azt közölte, „megállítják a beruházást”.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Nem fognak kormányhivatalnokok dolgozni 2009-ben a mai vágányok helyén
[/caption]A kormányszóvivő igyekezett hangsúlyozni: nem le-, hanem megállítják a programot, a kormányzati negyed projektiroda azonban az év végéig tovább működik, mégpedig azzal a céllal, hogy új városközponti tervcsomagot tegyen le az asztalra, melyet aztán – így Budai – bármely későbbi kormány felhasználhat úgy, hogy már csak a kivitelezést kelljen elkezdenie. Az okokról Budai Bernadett azt mondta: a kormánykabinet számára világossá vált, hogy a városrendezés jelentősen drágítaná a kivitelezést, ráadásul a közbeszerzési eljárás alakulása – mostanra a sorozatos visszalépéseket követően csak egy pályázó vállalta volna a kivitelezést – nem járt volna a kívánt árcsökkentő versennyel. A 2009-es átadási határidő sem lenne tartható – indokolta a visszalépést a szóvivő.

Budai Bernadett szavaiból az derült ki, a tervpályázat és az eddig történtek épphogy nem kudarcként, sokkal inkább sikerként könyvelhetők el. Szerinte ugyanis komplett tervcsomagot eddig egyetlen kormánynak sem sikerült letennie az asztalra. Arról, hogy lesz-e, és ha igen, mikor épülhet meg a negyed, nincsenek konkrétumok: az erre vonatkozó kérdésekre adandó válaszokat a kormányszóvivő a projektiroda ezévi munkájának függvényévé tette. Továbbá: mivel az ügy a kormány szerint siker, felelőse sincs annak, hogy megfeneklett a tervezet. A koalíciós partner SZDSZ „bölcs döntésnek” nevezte a lépést. A párt már korábban is bírálta a projektet, hozzátéve, elvben egyetért a negyed felépítésével.

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő kedden a kudarc felelőseinek megnevezését és pontos elszámolást követelt. „Nevezzék meg, ki a felelős azért, hogy a kormány az ország jelenlegi helyzetében belevágott egy 140 milliárdos luxusberuházásba, ki az, aki ezt engedte, támogatta és előterjesztette, és ki a felelős azért, hogy hónapokkal később az eredmény 632 milliós kiadás a semmire” – mondta. A politikus szerint „több a soknál”, hogy a kormány a történtek után sikerként akarja bemutatni a beruházást. A főváros vezetése sajnálja a döntést – mondta Ikvai-Szabó Imre. A főpolgármester-helyettes úgy kommentálta a végkifejletet: „sokat akart a szarka, s nem bírta a farka”.

Milliárdokért vásároltak telket – feleslegesen

A negyedet nagyjából 140 milliárdból kívánta felépíteni a Gyurcsány-kormány, ezt jórészt a jelenlegi kormányépületek eladásából fedezték volna. Az állam eddig 8,5 milliárdért vásárolt az építkezéshez szükséges területeket a MÁV-tól. A hivatalos kommunikáció szerint így – mivel állami társaságtól szerezték a telkeket – mindössze „egyik zsebből a másikba pakolták” a pénzt. A költségekre eddig 632 millió forintot fizettek ki. Az építkezésre eredetileg 2008-ban szánt 8,2 milliárd a stop után megmarad, a költségvetés hiányát csökkenti, ám hogy a kormányépületek értékesítéséből idénre várt mintegy 30 milliárd kiesése mivel jár, arra egyelőre nincs válasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!