Hírek

2008.01.12. 18:18

Megfenyegettek a szomszédaim. Lakásomra fáj a foguk

Olvasónktól szomszédai erőszakkal akarják elvenni lakását. Éjjel zajonganak, és ha találkoznak egymással, akkor belekötnek, zaklatják őt. Esténként kopogtatnak az ajtaján, majd eltűnnek a helyszínről. Az éjjeli, furcsa telefonhívások is megkeserítik olvasónk életét. Kérdései: mivel lehet védekezni a méltánytalanság ellen? Mit lehet tenni, meddig lehet még ezt húzni?

Vizer Helga

– Először is az önkormányzatot kell értesíteni az esetről – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársai. A szakértők hozzátették, mindenképpen jogellenes a szomszédok magatartása, ám a panaszosnak nem szabad letérnie a jog útjáról. Még annak ellenére sem, ha ez sok türelemmel, kitartással és számos megpróbáltatással jár majd.

Az önkormányzat birtokháborításért indíthat ilyen esetben eljárást, melyért pénzbüntetést lehet kiszabni. Nem árt, súlyosabb csendháborítás esetén kihívni a rendőrséget. Ők ugyanis minden alkalomról jegyzőkönyvet készítenek, ami egy esetleges bírósági ügy esetén, bizonyítékként szolgálhat a "furcsa" szomszédok ellen. Mellettünk tanúskodhat még az is, ha az éjjel telefonhívásokat üzenetrögzítőre vesszük illetve lenyomoztatjuk azt, hogy honnan érkeztek.

A kötekedés és a kényszerítés nem azonos jogi fogalmak. Amennyiben egyértelműen ez utóbbi áll, illetve állt fönn, ügyészséghez kell fordulni. És ha a vád bebizonyosodik, akár börtönbüntetésre is számíthatnak az erőszakoskodó szomszédok.

Áthidaló megoldás: a lakás eladása vagy az albérletbe költözés. Ám ezt csak a legvégső esetben javasolják a szakemberek. Az ilyen esetekben ugyanis a szomszédok általában éppen azért erőszakoskodnak, és lehetetlenítik el a mindennapi életet, hogy áron alul jussanak hozzá a kiszemelt ingatlanhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!