Hírek

2008.01.17. 17:45

Megtalálta a MÁV a káosz felelőseit

Aba Botondot, a BKV korábbi vezérigazgatóját kérték fel a személyszállítási ágazat élére

Sz. B.

Főként alsóbb szinteken tevékenykedő vezetők tehetnek a január 2-i elővárosi káoszról. Ez az üzenete annak a MÁV-közleménynek, ami 11 felelőst nevez meg a előrejelzett havazás miatti menetrendváltozás, és az annak nyomán kialakult fennakadások ügyében.

A bizottsági meghallgatás után a MÁV Zrt. vezető ügyeletesét elbocsátották, további hat munkavállaló felelősségre vonása folyamatban van. A MÁV Start egy forgalomirányítási dolgozó munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezte, további három munkavállaló esetében pedig a fegyelmi eljárás folyamatban van. Ők ketten a közvetlen felelősök a történtekért – erősítette meg a hírt lapunknak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kommunikációs osztálya.

Változás azonban a felső vezetésben is történt. A korábban menesztett felügyelőbizottság elnöki tisztére Heinzinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, Aba Botondot, a BKV egy évvel ezelőtt felmentett vezérigazgatóját kérte fel. Annak a Zsákay László Györgynek a helyére kerül, aki január elsejétől a vasúttársaság vontatási leányvállalatának, a MÁV Trakció-nak lett a vezérigazgatója. Érdeklődésünkre a MÁV sajtóosztálya közölte: Zsákay nem a január 2-i események egyik felelőseként távozik, hiszen tudva új pozícióját, az összeférhetetlenség miatt már korábban benyújtotta lemondását. A GKM azt ígérte: a felügyelőbizottság, illetve az igazgatótanács új tagjait záros határidőn belül megnevezik.

A január 2-i fennakadások miatt Heinzinger István elrendelte a rendkívüli helyzetekben érvényes menetrend-módosítási szabályok áttekintését, valamint a vasúti utastájékoztatási rendszer teljes felülvizsgálatát és korszerűsítését. A cég emellett „Útitárs” néven új programot indít utasközpontú tájékoztatási, és kommunikációs rendszer kialakítására.

Ezek is érdekelhetik