Hírek

2008.01.13. 16:31

Naposabb lakások tavasztól

Várhatóan áprilisban vagy májusban lép hatályba az építési követelményekről is szóló kormányrendelet módosítása. A jogszabály száműzné a minigarzonokot, s meghatározná, hogy meddig kell besütni a napnak a lakásokba.

Tóth Marcella

Naposabb és nagyobb alapterületű új lakások épülhetnek idén tavasztól, ha addigra hatályba lép az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló kormányrendelet módosítása. A tervezet sok tekintetben előrelépést jelent a hazai lakásépítésben. Számos előírás azonban inkább piackövető, mivel az igényesebb beruházások mostani gyakorlatát ülteti át a jogszabályba.

A rendelettervezet szerint kikötnék: úgy kell megépíteni a lakásokat, hogy február 15-én legalább egy szobába minimum 60 percig besüssön a nap, feltéve persze, ha nem felhős az ég. Vannak azonban olyan településrészek, ahol a szűk utcák miatt ezt a feltételt bizonyos magasságig nem lehet teljesíteni. Ezért csak abban az esetben kell teljesülnie az említett feltételnek, ha „a település kialakult beépítése azt lehetővé teszi”.

A jogszabálytervezet szerint minden lakásnak legalább egy tizenhét négyzetméteres alapterületet elérő szobával kell majd rendelkeznie. Ebbe nem számítható bele az egy légtérben lévő amerikai konyha vagy főzősarok. Ez az intézkedés a minigarzonok felszámolását célozza meg, bár manapság már amúgy is elég ritkák a huszonnyolc négyzetméteres lakások az új fejlesztéseknél.

A tervek szerint a két lakószobásnál nagyobb lakásban önálló WC-t kell létesíteni, függetlenül attól, hogy a fürdőben van-e már egy. Ez körülbelül egy-másfél négyzetméterrel növelné meg a lakások nettó alapterületét. A módosítás azt is kimondja, hogy minden huzamos idejű tartózkodásra szolgáló helyiségben, vagyis a lakószobákon kívül a fürdőben és a konyhában is természetes szellőzést kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy vagy ablakot kell elhelyezni a helyiségen, vagy szellőzőkürtőn,
szellőzőcsatornán keresztül kell biztosítani a légcserét.

Változnak a garázsépítésre vonatkozó szabályok is. Az nem jelent újdonságot, hogy alapesetben lakásonként egy gépjárműtárolót kell építeni. Jelenleg az önkormányzatok helyi rendeletben azt is előírhatják, hogy csak minden második lakáshoz épüljön garázs, ha azt a helyi sajátosságok indokolják. A jövőben viszont erre már nem lenne lehetőségük. Ráadásul előírás lesz, hogy a hatnál több lakásos házaknál a gépjárműveket építményben kell elhelyezni.

A rendeletmódosítás legfájóbb pontja, hogy a tervek szerint a jövőben lakásonként két darab kerékpártárolót kell építeni – mondta el érdeklődésünkre Varjasné Székely Éva. A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke szerint mindent egybevetve nem valószínű, hogy a jogszabály módosítása jelentősen megdrágítja az új lakásokat. Az igényes beruházók ugyanis már most is olyan lakásokat építenek, amelyek megfelelnek az új rendelet főbb kritériumainak.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) honlapján is olvasható rendelettervezetet elfogadta az államtitkári értekezlet. A közigazgatási egyeztetésnél tett javaslatokat és észrevételeket is tartalmazó előterjesztést tavaly november 21-én elküldte a minsiztérium az Európai Bizottságnak. A műszaki tartalmú jogszabályokat ugyanis előzetesen be kell jelenteni Brüsszelben. Az uniós jog értelmében a rendelet leghamarabb a bejelentés után három hónappal, vagyis február 21-ét követően kerülhet a kormány elé. Így az új szabályozás áprilisban vagy májusban léphet hatályba – tudtuk meg az ÖTM építésügyi főosztályától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!