Hírek

2008.01.10. 11:13

Nem özönlenek a romániai munkavállalók

Könnyebben vállalhatnak munkát a román és bolgár állampolgárok január elsejétől Magyarországon. Csak a szakképzetlen munkaerőnek kell engedélyt kérnie a munkavállalásra.

BAMA

Az erről szóló kormányhatározat kimondja: a szakképzett romániai munkavállalók ezentúl nem csupán a magyarországi hiányszakmákban, hanem bármely területen munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak. Azt azonban még nem tudni, pontosan milyen az érdeklődés a magyar munkalehetőségek iránt. Egy biztos, jóval kevesebben akarnak manapság Magyarországon dolgozni, mint évekkel ezelőtt. A székelyföldi emberek sem indulnak már tömegesen az anyaországba munkát keresni. Az ott dolgozó erdélyiek jó része pedig úgy vélekedik, a korábban jól fizető munkaterületeken már nem éri meg dolgozni.

A Magyarországon munkát keresők helyzetét jelentősen megkönnyíti a liberalizált munkavállalási szabályozás. Csak a szakképzetlen munkaerőnek kell engedélyt kérnie a munkavállalásra. Panescu Tibor, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója elmondta, adataik alapján egyre kevesebb munkavállaló próbál külföldön szerencsét, Romániában próbálnak munkát keresni, ezt igazolja a romániai munkanélküliségi ráta alakulása. Keleti szomszédunknál még nagyon elenyésző a külföldi munkavállalók száma. Ennek ellenére megfigyelhető jelenség, hogy magyar-román határ közelében egyre több magyar munkavállaló jár át dolgozni Aradra. A kétlakiság anyagilag is kifizetődő lehet, a növekvő üzemanyag költségek ellenére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!