Hírek

2008.01.03. 13:59

Népszavazás lesz a Medgyesegyházára tervezett erőműről

Február 3-án népszavazás dönt Medgyesegyházán arról, hogy épüljön-e biomassza-erőmű a Békés megyei nagyközség határában - tájékoztatta az MTI-t a dinnyetermesztéséről ismert település polgármestere csütörtökön.

BAMA

A nagyközség az elmúlt esztendőben opciós szerződés keretében értékesített egy 6,5 hektáros, szántóföld művelési ágba tartozó területet Hujber Ottó vállalkozónak, aki a mögötte álló befektetőkkel egy 50 megawattos, jelentős részben szalmatüzeléses bioamassza-erőművet kíván építeni mintegy 40 milliárd forintból -  közölte Nagy Béla. A tervezett erőmű megépítésnek ellenzői, mint azt korábban az Élhetőbb Medegyesegyházáért nevű, bejegyzés alatt álló egyesület elnöke, Halász Mihály az MTI-nek elmondta, a várható nagy kamionforgalom miatt tartanak a község nyugalmának a felborulásától, a kéményből származó füst lerakódásától és attól, hogy önmagában az erőmű léte rontja a dinnyeértékesítés exportpozícióit.

A polgármester tájékoztatása szerint Halász Mihály végül mint magánszemély nyújtotta be a képviselő-testület felé a népszavazás kezdeményezéséről szóló, és mintegy 1.400 aláírást tartalmazó dokumentumot. A képviselő-testület még december hónapban megtárgyalta és a legközelebbi időpontra, február harmadikára kiírta a helyi népszavazást. A voksolás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosult 3.800 szavazópolgár több mint a fele érvényesen szavaz, s akkor lesz ügydöntő, ha közülük 50 százalék plusz egy voks vagy az igenek, vagy  a nemek számát fogja gyarapítni. A nem szavazatok többsége esetén nem épül erőmű Medgyesegyházán - mondta Nagy Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!