Hírek

2008.01.31. 19:23

Összejön-e a kétmillió?

A kérdés az: meglesz-e a kellő számú igen? Az eredményes népszavazáshoz ugyanis kétmillió egyforma voks kell.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Horn Gábor bemutatta a liberálisok kampányszekrényét
[/caption]Jelenleg az igenek lennének egyértelmű többségben a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésével kapcsolatban kezdeményezett népszavazáson, de a szavazók egyre kisebb hányada mondja azt, hogy egy Fidesz-KDNP által meg is nyert referendum esetén távoznia kellene a kormánynak – derül ki a Medián legfrissebb elemzéséből. Bár az igenek az elmúlt három hétben változatlanul kétharmados többségben vannak – és valószínűtlen, hogy fordulna a tendencia –, a nemek száma is számottevően növekedett – vélhetően a megkezdődött kormányzati kampány eredményeképpen. A kérdés elsősorban nem az igenek győzelme lesz, hanem az, tud-e elegendő igennel szavazót mozgósítani az ellenzék, hogy a népszavazás valóban eredményes legyen.

A törvény szerint ugyanis a választópolgárok negyedének egybehangzó voksa kell ahhoz, hogy egy-egy referendum érvényesnek legyen tekinthető, vagyis a valamivel több, mint nyolcmillió választásra jogosult polgár közül legalább kétmilliónak kell egyformán (igennel vagy nemmel) szavaznia. Bár a szavazási hajlandóság és a mozgósítási szint egyelőre nem éri el a parlamenti választások idején tapasztaltakat, a Medián által megkérdezettek közel fele mondta azt, szavazna a referendumon. A korábbi választási eredményeket tekintve kiderül: a Fidesz az elmúlt két parlamenti voksolás idején egyaránt vette a kétmilliós akadályt, noha a 2004-es kettős állampolgárságról szóló szavazáson nem sikerült érvényes eredményt összehozni. A párt az elmúlt két napban Debrecenben elnökségi ülésen tekintette át a népszavazási teendőket.

A Fidesz akkor jár jobban, ha „protest-kampányt” szervez, vagyis azt erősíti: aki nem ért egyet a fizetős egészségüggyel vagy felsőoktatással, az most végre szavazhat ellene – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán – ezzel ugyanis a leszakadó szocialista szavazókat is megszólíthatja. A politikai elemző szerint ugyanakkor a párt le is csúszhat a kétmillió igenről akkor, ha Orbán Viktor hétfői szavait továbbvive politikai kampányt szervez, és a törzsszavazók mozgósításába kezd. A 2006-os forgatókönyvhöz hasonlóan a direkt kampányt ezúttal is a kormányoldal kezdte meg, ezzel próbálva viszonylagos előnyhöz jutni a választás korai szakaszában.

Szavaztatnának az egészségügyről is

A rendszerváltás utáni legfontosabb törvény – így minősítette Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója tegnap az egészségbiztosításról szóló jogszabályt. Répássy szerint éppen ezért fontos – szavaival: Magyarország érdeke –, hogy sor kerüljön a tervezetet megerősítő – a Fidesz által kezdeményezett – népszavazásra, mert a jövőt ilyen hosszú távon meghatározó jogszabályt nem lehet elfogadtatni az emberek ellenében.

Répássy szerint ha az MSZP-SZDSZ kormánytöbbség el is utasítja a kezdeményezést, az egészségbiztosításról szóló referendumra legkésőbb ősszel sor kerülhet, mivel az Albert-házaspár erről szóló kezdeményezéséhez már gyűjtik az aláírásokat. A törvényről február 11-én dönt a parlament: a Fidesz megerősítő népszavazási javaslatáról ugyanez nap szavaz a Ház. A párt szerint a legszerencsésebb és leginkább költségkímélő az lenne, ha a március 9-i hármas referendummal együtt dönthetnének a polgárok az egészségbiztosításról is.

Répássy szerint ha az MSZP-SZDSZ kormánytöbbség el is utasítja a kezdeményezést, az egészségbiztosításról szóló referendumra legkésőbb ősszel sor kerülhet, mivel az Albert-házaspár erről szóló kezdeményezéséhez már gyűjtik az aláírásokat. A törvényről február 11-én dönt a parlament: a Fidesz megerősítő népszavazási javaslatáról ugyanez nap szavaz a Ház. A párt szerint a legszerencsésebb és leginkább költségkímélő az lenne, ha a március 9-i hármas referendummal együtt dönthetnének a polgárok az egészségbiztosításról is. Horn Gábor bemutatta a liberálisok kampányszekrényét -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!