Hírek

2008.01.26. 19:33

Szakdolgozók nélkül veszélyben a betegellátás

Horváth Ágnest taps és füttyszó is fogadta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szombati budapesti nagygyűlésén.

BAMA

Az egészségügyi tárca vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a szakdolgozó komoly értéket képvisel az ágazatban, és ahhoz, hogy az ő munkájukat meg tudják becsülni, fenntarthatóvá kell tenni az egészségügyi rendszert. A miniszter szerint a bérek akkor rendeződnek, ha mindenki azt a munkát végzi, amihez képesítése, képzettsége van. Elismerte, a munkavégzés feltételei nem mindenhol megfelelőek, azok javítására azonban uniós források állnak rendelkezésre, ezekre a kórházakat fenntartó önkormányzatoknak kell pályázni. A tárcavezető végül azt ígérte, a 2008-as év könnyebb lesz, mint az előző, és a változások végrehajtásához kérte a szakdolgozók támogatását is.

Balogh Zoltán kamarai elnök a nagygyűlés előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: egyre idősödik a szakdolgozói társadalom, az utánpótlás oktatása, továbbképzése, a fiatalok pályán tartása egyre nehezebb. Ha ezeket a problémákat a szaktárca rövid időn belül nem rendezi, akkor 5-10 éven belül veszélybe kerülhet a betegellátás. „Magyarországon nagyjából százezer szakdolgozó tevékenykedik, az ágazati átlagbér 150–160 ezer forint, ami nagyon kevés” – mondta Balogh Zoltán.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!