Hírek

2008.01.04. 06:03

Tilos helyen kelt át az úttesten - elütötték

Olvasónkat, aki a tilosban kelt át az úttesten elütötte az autó. Sérülései 8 napon túli gyógyultak. Kérdése, mit tehet ilyenkor. Perelheti-e a sofőrt.

Vizer Helga

Minden esetben meg kell alaposan vizsgálni az esetet. Kérdés, hogy a sofőr és a gyalogos is vétett-e a szabályok ellen – mondták kérdésünkre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha gyalogosként a tilosban keltünk át, és az autót vezető sofőr, aki elütött minket nem vétett a közlekedési szabályok ellen, akkor az ég világon semmit sem tehetünk. Még akkor sem, ha sérüléseink életveszélyesek.

Más a helyzet abban az esetben, ha a sofőr is áthágta az adott úttesten megszabott közlekedési szabályokat. Ekkor kérhetünk kártérítést, viszont a büntetést ebben az esetben sem úszhatjuk meg, hiszen mi is vétettünk a törvény ellen. Szabálytalankodtunk. Mindkettőnket felelősségre vonhatnak. Nem számít, hogy mekkora sérülést szenvedtünk el a baleset következtében. – mondta a szakértő. Nagyon fontos tehát a mindennapi életünk során, hogy fontoljuk meg, hol kelünk át az úton, mégha nagyon sietnünk is kell valahova. Nem biztos, hogy az éppen arra közlekedő autós számít arra, hogy valaki át fog kelni előtte az úton, hiszen azt előzetesen semmi sem jelezte felé. A jogszabály pedig kimondja: semmit sem tehetünk az ellen, ha egy olyan helyen ütnek el bennünket, ahol gyalogosan nem szabadott volna közlekedni.

Ha kerékpárral közlekedünk az adott úttesten, akkor már felelősségre vonható a gázoló sofőr. Még akkor is, ha nincsen feltüntetve az úton kerékpárút. Ekkor már követelhetjük a kártérítést. Ha szabályos volt a vezető, ha nem. Hiszen mi ebben az esetben az előírásoknak megfelelően közlekedtünk az úttesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!