Hírek

2008.02.28. 15:33

Aláírták a Déli Áramlatról szóló megállapodást Moszkvában

Moszkvában aláírták a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló magyar-orosz kormányközi megállapodást.

BAMA

A dokumentumot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi miniszter, valamint Veres János pénzügyminiszter látta el kézjegyével. „Önök gyorsabbak voltak mint a Nabucco” – mondta Gyurcsány Putyinnak. A leköszönő orosz elnök szerint ha a Déli Áramlat megvalósul, akkor Magyarországon a gázellátás stabilitása erősebb lesz.

A szerződés lényege: az Oroszországból induló, majd Bulgárián és Szerbián is áthaladó vezeték magyar szakaszát egy fele-fele arányban a magyar állam, illetve a Gazprom által tulajdonolt cég építheti. A magyar államra eső, mint 300 milliárd forintos költséget a Magyar Fejlesztési Bank teremti elő. A vezetékrendszer évi körülbelül 30 milliárd köbméter gázt szállít 2013-tól. A Fidesz kifogásolja, hogy a szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a közvélemény. Ugyanakkor az öt parlamenti párt frakcióvezetője tegnap betekinthetett a papírokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!