Hírek

2008.02.04. 17:02

Az Európa-párti Tadics győzött

„Győzelem, győzelem” – ünnepeltek az eddigi szerb államelnök, Borisz Tadics hívei Belgrád utcáin vasárnap éjszaka, mikor az elnökválasztás második fordulójának első eredményeit nyilvánosságra hozták.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="170"] Tadics ígéri, kiáll majd a délvidéki magyarok érdekeiért
[/caption]A választáson a szavazatra jogosultak 67,6 százaléka adta le voksát, ami rekordnak számít a 2000-es elnökválasztás óta. Akkor a demokratikus erők fogtak össze Szlobodan Milosevics ellen. Tadics a voksok 50,75 százalékát kapta, ellenfelének, Tomiszlav Nikolicsnak pedig 47,56 százalék jutott. „Amennyiben ezek az eredmények hivatalosan is beigazolódnak, gratulálni szeretnék a győzelméhez” – reagált Tomislav Nikolics, felszólítva az Európai Uniót, hogy „hagyja abba Szerbia zsarolását és teljesíthetetlen feltételek megszabását”.

Az újjáválasztott szerb államfő hétfőn biztosította a mögötte kiálló magyar szervezeteket, hogy jobban kiáll majd a délvidéki magyarok érdekeiért – közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Az újjáválasztott elnöknek minden eddiginél súlyosabb válsággal kell szembenéznie: a szakadár dél-szerbiai tartomány, Koszovó várhatóan február végéig kikiáltja függetlenségét. A szerb kormány által elfogadott akcióterv szerint az ország korlátozza, vagy megszünteti a diplomáciai kapcsolatokat minden olyan állammal, – így Magyarországgal is – amely elismeri Koszovót, egyúttal gazdasági blokád alá vonja a tartományt.

Djindjics nyomdokaiban

Az ötvenedik évében járó Borisz Tadics Szarajevóban született 1958-ban. A Demokrata Párt tagjaként kulcsszerepet játszott Slobodan Milosevics 2000-es megbuktatásában. Zoran Djindjics kormányában védelmi és telekommunikációs miniszter volt. 2003-ban a Nemzetgyűlés tagja lett. Abban az évben meggyilkolták Djindjics miniszterelnököt, és Tadics követte a pártelnöki székben. 2004-ben szintén Tomislav Nikolics előtt, 53,34 százalékot szerezve lett köztársasági elnök. Elnöksége alatt szakadt ki Jugoszláviából Montenegró és alakult meg az önálló Szerbia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!