Hírek

2008.02.11. 13:16

Célkeresztben az egészségügy - Gyenesei sem szavazza meg!

Gyáván megfutamodott Gyurcsány Ferenc, nyitotta a csörtét Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Egy nem átlagos nap az Országgyűlésben: egészségügy, népszavazás, tüntetés.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="214"] Horváth Ágnes - Fotó: Kerék Ágnes
[/caption]"Nem egy átlagos napra készül a Parlament" - közölte helyszínen tartózkodó újságírónk az Országgyűlés hétfői ülésnapjáról. Az átlagpolgár azzal szembesülhetett, hogy a Kossuth téren több száz tüntető gyülekezett az egészségügy átalakításáról szóló második szavazás alkalmából.

Míg tehát az ülésteremben Szili Katalin a napirendet ismertette, odakint a székely himnusz éneklő, zászlólengető tömeg skandált. Az indulatok odabent is hamar a magasba csaptak, addigra azonban csak néhány tüntető maradt a lekordonozott Kossuth tér sarkánál, a Nagy Imre szobornál.

Dávid Ibolya szerint a miniszterelnök gyáván, taktikai megfontolásból megfutamodott azzal, hogy nem mondta el hétfőn évértékelő beszédét. Szerinte a két nagy párt ugyanott folytatja, ahol tavaly abba hagyta, illetve a koalíciós pártok egyike sem fejti ki álláspontját az infláció, vagy a gazdaságpolitika ügyében.

A kormányfő válaszában méltatlan dolognak tartotta, hogy Dávid bulváros politológiai okfejtést tartott. Állítása szerint lesz évértékelő, de csak az egészségbiztosítási törvény zárószavazása után, mert véleménye szerint ezzel a törvénnyel zárul le a 2007-es esztendő. „Ha felhívott volna telefonon, akkor elmagyaráztam volna, miért nem mondok ma évértékelőt”, hangsúlyozta. A miniszterelnök abszurdnak tartja, hogy a pártelnök felszólította: mondja el pártja álláspontját. „Ön nem a pártok felett áll, nem az a feladata, hogy megrendeléseket adjon”, jelentette ki.

Mikola István szerint a kormány hamis adatokkal, közpénzzel kampányol. Példaként a francia állami egészségbiztosítást hozta föl.

Vojnik Mária szocialista képviselő szerint az Orbán-kormány is meglebegtette a több biztosítós modellt. Mikola szerint az csak egy gondolatkísérlet volt, ráadásul szigorú szabályok mellett vonták volna be a magántőkét, ami most nem tejesült.

Kökény Mihány (MSZP) szerint a jelenlegi rendszerből elfolynak a pénzek, míg a magántársaságok inkább a fejlesztésre koncentrálnának. "A saját, jól felfogott érdekükben."

Molnár Oszkár (Fidesz) szerint ez a nap olyan sötét a magyar történelemben, mint 1956 november 4-e volt. "Akkor egy idegen hatalomnak adták el az országot, most a külföldi befektetőknek." Szavai megerősítésére egy tizenötezer aláírást tartalmazó paksamétát lobogtatott, amelyet  - szerinte - az emberek küldtek az országgyűlési képviselőknek.

Tüntetők a Kossuth téren

Délután fél három előtt néhány perccel csupán tucatnyi tüntető tartott ki a parlament előtt: az Alkotmány utca torkolatában, a Néprajzi Múzeum előtt kerítettek el nekik kordonnal helyet a rendőrök. A kordon mögött a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 előző tüntetésekről már ismert, hangfalakkal és dobogóval felszerelt autója áll. A járműre kétfelől egy magyar, és egy Árpádsávos zászlót tűztek. Az autó mellett fából készült kettőskereszt áll, a kitartó demonstrálók nemzeti rock-zenével múlatják az időt. A téren a rendőri jelenlét szokásos, már ha eltekintünk a Kossuth tér zöldterületét körülvevő kettőskordontól. A parlament gépkocsi bejáratát két rendőr és két kormányőr őrzi, a tér túloldalán, a Néprajzi Múzeum előtt fél tucat rendőrautó parkol. Csapatszállítót, nagyobb rendőri erőt egyelőre a tér környékén sem láttunk. Bár úgy tudjuk, délután a Blaha Lujza térről induló tüntető menet várhatóan öt óra tájra ér a Vértanúk terére.

Béki Gabriella (SZDSZ) a köztársasági elnököt idézte, aki szerint egy ilyen jelentőségű döntésben politikai konszenzusra lenne szükség, ám a liberális politikus szerint ilyenre kilátás sincs.

Nagy Kálmán (KDNP) szerint a törvény röghöz köti a vidéki embereket, akikkel máég ráadásul meg is fizetteti a kormány a reformot. Közben Mandur László (MSZP) és Lamperth Mónika a parlament egyetlen független jelöltjét győzködte.

Tudósítónk szerint legalább száz főnyi erősítést kaptak a rendőrök a Kossuth téren és a Magyar Televízió székházánál. Köztük rohamrendőrök is érkeztek a Parlament közelébe.

Csáki András (MDF) szerint a több biztosítós modellnek nincsenek hagyományai Magyarországon, így ez a reform tulajdonképpen ugrás a sötétbe.

Horn Gábor (SZDSZ) szerint ha az ellenzék szerint az állam a jó gazda, akkor miért nem államosítják vissza a háziorvosi praxisokat és a gyógyszertárakat is? "Ha már nem értenek egyet a reformmal, legalább ne hazudozzanak!" - dorongolta le ellenzéki kollégáit a liberális politikus, aki miután szóváltásba keveredett több honatyával kiviharzott a teremből.

Emiatt nem halhatta, ahogy Soltész Miklós fideszes honatya rámutat arra, hogy nem az ellenzék, hanem a kormány vezeti félre az embereket.

A vitában felszólalt Gyenesei István független képviselő is. A képviselő szerint a törvény még mindig nem eléggé kiforrott, így ő nem szavazza meg. Tudósítónknak elárulta: annak ellenére, hogy decemberben tartózkodott a szavazással, most nemmel fog szavazni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!