Hírek

2008.02.12. 17:58

Draskovics, a Jolly Joker

Nyolc hónapig volt az igazságügyi és rendészeti tárca élén Takács Albert; Draskovics Tibor váltja a poszton. Takács állítólag gyenge miniszter volt, ez okozta a bukását.

Vég Márton

„Draskovics Tibor jelenlegi tárca nélküli miniszter váltja Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti miniszteri poszton jövő hétfőtől” –  jelentette be tegnap Daróczi Dávid. A kormányszóvivő hangsúlyozta: ez nem kormányátalakítás, hanem csak a kabinet szerkezete változik. Az indoklás szerint Takács Albert munkájával nem volt különösebb gond, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mégis szeretette volna megerősíteni a minisztériumot. „Takács Albert nem kap újabb kormányzati szerepet. Draskovics Tibor tárca nélküli miniszteri posztja megszűnik, ezzel párhuzamosan átalakítják a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) munkarendjét” – fogalmazott Daróczi.

Utóbbi azt jelenti, hogy a tárca nélküli miniszter eddigi feladatait Kiss Péter kancelláriaminiszter veszi át, ide tartoznak majd az igazgatási feladatok és a társadalmi kapcsolatok. A kormánykabinet titkársága pedig közvetlenül a miniszterelnök felügyelete alá kerül, vagyis ez a „politikacsinálást” és a stratégiai feladatokat érinti. Arra a kérdésre, hogy Draskovics Tibor egyfajta „Jolly Joker” lenne, hiszen már sokadik posztját kapja a kormányban, a kormányszóvivő azt mondta: a politikus szakmai felkészültségét senki sem kérdőjelezte meg.

„Az a célom, hogy Magyarország minden polgára tudja és érezze: számíthat a köztársaságra, akkor is, ha az ügyét akarja intézni, akkor is, ha a jogát akarja érvényesíteni, és akkor különösen, ha bárki veszélyezteti jogait, szabadságát vagy javait” – fogalmazott közleményében Draskovics Tibor. Mint írta, megtiszteltetés számára, hogy a miniszterelnök elvárja tőle: a reformok érdekében végzett eddigi munkában kiérlelt elveket és követelményeket következetesen képviselve vegyen részt a kormány munkájában.

Lendvai Ildikó szerint a kormánystruktúra átalakítása nyomán egyértelműek lesznek a viszonyok a MeH-ben, a frakció pedig együtt tud majd működni az új rendészeti miniszterrel. „A cserével eddig nem foglalkoztunk, az a miniszterelnök hatáskörébe tartozik. Gyurcsány Ferenc a párt- és a frakcióelnökséggel konzultált a bejelentés előtt” – mondta az MSZP frakcióvezetője. Hozzátette: ezzel a lépéssel nem csökken, hanem nő Kiss Péter kancelláriaminiszter hatásköre.

„Mit tudhat Draskovics Tibor Gyurcsány Ferencről, hogy mindig újabb és újabb helyet keresnek neki a kormányban” – tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor szerint valami olyasmit, ami miatt nem bukhat meg, és nem kerülhet ki a kormányból. Mint mondta, a második Gyurcsány-kormány megalakulása óta ez már a hatodik hulláma a személyi változásoknak, ami azt is jelzi, hogy a miniszterelnöknek valójában nincs koncepciója a kormányzati politikáról.

Az MDF szerint viszont Takács menesztésével egy olyan politikus távozik a kabinetből, akit ők is elfogadnának saját kormányuk igazságügyi minisztereként. Dávid Ibolya pártelnök úgy vélte, hogy hiba volt a belügyi és az igazságügyi tárca összevonása, ezért kísérletezik a miniszterelnök újabb személlyel.

Draskovics Tibor a második Gyurcsány-kormányban előbb kormánybiztosként az államreform-bizottság alelnöke volt, majd tavaly júliustól a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki a kormányfő. Korábban Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, majd abban a kormányban pénzügyminiszter. Azért kellett távoznia, mert az államháztartási hiány többször is magasabb lett a vártnál. Takács Albert tavaly június elejétől vette át az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot Petrétei Józseftől. Gyurcsány azt várta tőle, hogy a rend és a szabadság „kéz a kézben járjon”, és a tárcavezető legyen kétszeresen kemény a rendőri bűnözéssel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!