Hírek

2008.02.04. 18:36

Eltűntek a hajléktalanok?

Lényegesen kevesebb hajléktalant regisztráltak szombatról vasárnapra virradó éjszaka a főváros területén - mondta az előzetes adatokat ismertetve Gurály Zoltán, a hétvégi számlálás céljára alakult Február Harmadika Munkacsoport egyik vezetője.

BAMA

Az adatok alapján Budapest jól látható közterületein élő hajléktalanok száma minimálisan 700, maximálisan 1500 főre becsülhető. Vasárnap hajnalig 150 szociális munkás, önkéntes rótta párban az utcákat és az aluljárókat, hogy összeszámolják a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén. Az önkénteseknek a Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kellett bejárniuk az erre vállalkozóknak. A belvárosi körzetben 35, a külterületeken 209 körzetet hoztak létre. Gurály Zoltán azt mondta: a számlálás sikeres volt, valamennyi belső körzetet bejártak, míg a külső körzetekből 36-ot sikerült teljes egészében átvizsgálniuk. A belső kerületekben 300, a külsőben pedig 400 olyan embert sikerült a számlálóbiztosoknak regisztrálniuk, akik a szabadban, közterületen töltötték az éjszakát.

Legutóbb, 2005 telén készítettek hasonló felmérést, akkor háromezerre becsülték azoknak a számát, akik utcán, parkokban, vagy elhagyatott helyeken húzták meg magukat éjszakára. A szakemberek ekkor felső határt nem határoztak meg, a háromezer főt minimális számként jelölték meg. A Menhely Alapítvány munkatársa szerint az idén azért is kevesebb hajléktalant regisztráltak, mert az utcai szociális munkások több embernek tudnak segítséget nyújtani abban, hogy átmeneti, vagy hajléktalanszállókra kerülhessenek, rendeződjön sorsuk. Valószínűnek tartja azt is, hogy több kerület "kiűzte" a hajléktalanokat a látványos helyekről, így fokozottabb lett a rejtőzködés. Gurály Zoltán szerint számszerűen nem nőtt a fedél nélküliek száma. Problémát viszont abban lát, hogy a folyamatos inzultusok miatt olyan helyekre húzódnak vissza a segítségre szoruló emberek, amelyeket nehezen lehet megközelíteni, és a szakembereknek is nehéz feltérképezniük.

Vasárnap estétől kezdve a hajléktalanszállókon regisztrálják az ott élőket. Ezek eredményei a vidéki városokban összesített adatokkal együtt csütörtökön érkeznek be a központba és feldolgozásukat követően egy hét múlva várható konkrétabb eredmény. Magyarországon a szakemberek országos szinten 25-30 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, a 2005 telén készített felmérésből kiderült, hogy éjszakai menedékhelyeken 1800-an, átmeneti szállókon pedig 2800-an laktak.
Gurály Zoltán azt mondta, a szemrevételezéssel történő regisztráció a legegyszerűbb és Európában is a legelfogadottabb módszer. Megjegyezte, a múlt héten New York-ban is hasonló módszerrel mérték fel a hajléktalanok számát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!