Hírek

2008.02.27. 11:10

Gigantikus őshüllőt talátlak az Északi-sarknál

Norvég tudósok bejelentették, hogy olyan óriási őskori tengeri hüllő maradványait ásták elő, amilyet még sehol sem találtak a Földön

hirszerzo.hu

Norvég tudósok bejelentették, hogy olyan óriási őskori tengeri hüllő maradványait ásták elő, amilyet még sehol sem találtak a Földön, adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati tv internetes oldala. Az állat 15 méter hosszú volt, olyan erős állkapcsokkal, hogy könnyedén fel tudott volna kapni és ketté tudott volna harapni egy kisebb gépkocsit.

A hüllőt rekorder méretei miatt Szörnynek keresztelték el a norvég kutatók. Szerintük a Szörny 20 százalékkal múlja felül az eddigi legnagyobb ismert tengeri hüllőt, az Ausztráliában talált Kronosaurust.

A norvégiai Szörnynek csepp alakú áramvonalas testén két pár egyenként három méter hosszú úszóláb volt. Az állat a plioszauruszok közé tartozott, amelyek nyakuk rövidségében tértek el a pleiszoszauruszoktól. A Jura időszakban, a dinoszauruszok korában éltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!