Hírek

2008.02.18. 17:38

Gyógyszervásárlás hitelből?

Áruhitel-konstrukciót dolgozott ki az egyik magyarországi bank húszezer forint feletti gyógyszervásárlásra egy gyógyszergyártó cég kezdeményezésére. A hitel szokatlanul könnyen elérhető, viszont magas kamattal vehetnék igénybe a rászorulók.

Boda Veronika

Hétfői parlamenti hozzászólásában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezető helyettese is megemlítette a tervet, amely szerint a kezeléshez szükséges gyógyszereket egy banki hitelkonstrukció keretében hitelre is megvehetnék a betegek. Minderről egyenlőre annyit lehet tudni, hogy a speciális áruhitelt magas térítési díjú orvosságok vásárlására lehetne felhasználni, valamint, hogy a hitelfolyósításra csak 20 ezer forint feletti vásárlás esetén lenne mód.

Aki eléri ezt a limitet, szokatlanul könnyen juthat a kölcsönhöz: mindössze egy 30 ezer forintot meghaladó rendszeres havi jövedelmet, és egy minimum három hónapos munkaviszonyt igazoló dokumentumot kell bemutatnia a hiteligénylőknek az érvényes taj-kártya mellett.

Rögtönzött közvéleménykutatásunk szerint azonban mindezek ellenére sem élnének sokan ezzel a lehetőséggel. Az ötvenhét éves Jakab Sándor elmondta, hogy még akkor sem venné igénybe a hitelt, ha a havi gyógyszer vásárlási költségei meghaladnák a fent említett összeget. „Nem valószínű, élnék ezzel a lehetőséggel, mivel viszonylag kevés gyógyszert kell szednem. De ha többre lenne szükség, akkor sem vennék fel hitelt gyógyszerre, mert már egyébként is van másik hitelem” – tette hozzá.

„Az, hogy egy patikus felajánlja a betegnek, hogy vásároljon hitelre, semmiképpen nem vezet jóra”. Ezt Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke mondta, aki szerint a hitelkonstrukció révén megeshet, hogy egy gyógyszerész akaratlanul is a pénzintézet ügynökévé válik. Éppen ezért minden patikust arra kér, hogy tartózkodjanak egy ilyen lehetőségtől. Az elnök elmondta: nem vezet jóra, ha egy krónikus beteg hitelt vesz fel a gyógyszervásárlásra, hiszen azt a gyógyszert a következő hónapban is meg kell vásárolni, de akkor már az előző havi költségeit, a kamatokat is fizetni kell. Szerinte azok közül, akik hitelt akarnak felvenni – és főleg azok, akik ezt az egészségük megőrzése miatt teszik – sokan nem tudják felmérni a hitellel járó megnövekedett anyagi terheket.

Horváth rámutatott: ha az emberek olyan többletpénzhez jutnak, amelyet csak gyógyszerre költhetnek, fennáll a lehetősége annak, hogy olyan gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket is megvásárolnak, amelyekre egyébként nincs is szükségük. „Ez az esetleges egészségkárosítás mellett más negatív hatással is jár. Olyan fokozott gyógyszerfogyasztásra ösztönzi a lakosságot, amely ellentétes a több, mint egy éve hatályos gyógyszer-gazdaságossági törvénnyel” – tette hozzá a szakértő. A szakember szerint az igazi megoldást egy jól működő szociális háló jelentené. „A krónikus betegek, akik jellemzően meghaladják a hitelben megjelölt alsó értékhatárt, aligha vannak kisegítve egy-egy hitellel, számukra egy folyamatos támogatás lenne az igazi megoldás.”

A patikusok is ellenzik a hitelt

Az általunk megkérdezett patikusok elmondták, hogy ők sem tartják célravezetőnek egy ilyen hitel bevezetését. Szerintük a támogatást kell növelni, mivel a hitel nem oldja meg azt a problémát, hogy a gyógyszert 2-3 hónap múlva is meg kell venni. Aki ilyen gyógyszerekre rászorul, a legtöbb esetben már nem tud dolgozni, ezért kétséges, hogy ki tudja-e fizetni a hitelt. A legdrágább készítmények közé tartoznak a daganatos betegek és a pszichés megbetegedésben szenvedők gyógyszerei. Nem ritka viszont az sem, hogy (a lassan népbetegségnek számító) allergiás vagy cukros betegek gyógyszerei is meghaladják a 20 ezer forintos összeget. A patikusok szerint ezt a limitet egyébként hamar el lehet érni, mivel a korszerű és igazán hatásos gyógyszerek mind nagyon drágák. Ráadásul a hitel bevezetése nem csak a betegekre ró plusz fizetési terheket, a gyógyszertáraknak is át kellene állniuk egy ilyen rendszerre, amely szintén többletköltségekkel járna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!