Hírek

2008.02.13. 16:13

Harcot indítottak az oroszok a háborús a műkincsekért

Az orosz kormányzat egy nemrég elindított műkincsvadász oldallal szeretné visszaszerezni azt a 46 ezer műtárgyat, amelynek a második világháború során veszett nyoma.

BAMA

Az oldalt egyelőre csak oroszul lehet elérni, ahol közzétették a műkincsekről szóló információkat és a bejelentéseket várják. A német hadsereg 1941. június 22-én támadta meg a Szovjetuniót. A háború végére, 1945 májusára az ország európai része romokban hevert. A nácik közel 423 múzeumot fosztottak ki szisztematikusan, művészettörténészek segítségével. A háború során a legnagyobb veszteség a szentpétervári - akkor leningrádi - múzeumokat érte. Onnan négy nagy múzeumból több mint húszezer műtárgy tűnt el. Annak ellenére, hogy a németek Moszkvába sosem jutottak el, 38 nagyértékű festmény a Tretyakov Galériából is hiányzik azóta. Azok úgy kerülhettek német kézre, hogy a galéria európai nagyvárosok szovjet nagykövetségeinek adta őket kölcsön. Bár sokak szerint az elvitt tárgyak jelentős része megsemmisült, vannak, akik még reménykednek abban, hogy nagy részük még ma is megvan valahol. Érdekes módon az oldal, és az orosz kormányzati propaganda azokkal a kincsekkel nem foglalkozik, amelyeket a Vörös Hadsereg rabolt össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!