Hírek

2008.02.25. 18:55

Hazugság-show a parlamentben

Készen áll a rendszer a népszavazásra, közölte a választási iroda. Március 4-én technikai főpróba lesz. A parlamentben eközben kampánytémákról, elsősorban a vizitdíjról esett szó.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Stemler Károly
[/caption]Az Országos Választási Iroda (OVI) tegnapi tájékoztatója mindenkit megnyugtathatott: csakúgy mint eddig bármikor, az ország közel tizenegyezer szavazókörében adottak a feltételek a március  9-i népszavazás lebonyolításához. Minderről Rytkó Emília, az OVI vezetője beszélt, hozzátéve: az állampolgároknak február 22-ig meg kellett kapniuk az értesítést a népszavazásról. A választói névjegyzékeket február 20-27. között teszik közszemlére, így bárki ellenőrizheti, szerepel-e abban. Reklamálni a helyi jegyzőnél legkésőbb március 7-én, pénteken 16 óráig lehet. Ugyancsak eddig kérhetnek igazolást mindazok, akik lakóhelyüktől távol szeretnének szavazni. Írásban ez utóbbira úgy van lehetőség, ha az erre vonatkozó kérelem március 4-ig beérkezik a lakóhely jegyzőjéhez. A technikai főpróbát – mondta Rytkó – március 4-én tartják meg.

A parlamentben tegnap jórészt szintén a népszavazásnak rendelték alá a témákat a politikusok. Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában a referendum utáni programokról beszélt: mint mondta, a meghirdetett új tulajdonosi programmal – mely során a polgárok állami cégekben szerezhetnének kedvezményesen részesedést – kapcsolatban a napokban társadalmi és szakmai tanácsot hoznak létre. A kormányfő igyekezett a koalíció kompromisszumkész oldalát domborítani: mint mondta, a következő időszakban megváltozik a kormányzati politizálás módszere, ezért a munka, a tudás, a tulajdon kérdéseiben megfogalmazott irányvetéseket a társadalommal és a riválisokkal is egyeztetik majd. „Ön nem szavahihető ember” – így reagált Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a kormányfői felvetésekre. Az ellenzéki politikus szerint a kormány mindeddig nem cáfolta, hogy számára kedvező eredményű népszavazás után ezer forintra emelné a vizitdíjat, és annak sem mondott ellent, hogy április közepétől gázár-emelés következne: ez utóbbi bejelentését Navracsics szerint csak a kampány miatt halogatja a kabinet. Gyurcsány a referendum várható következményeiről viszontválaszában így vélekedett: „Hogy mi jön március 9-e után? 10-e.”

A vizitdíjról szólva Pesti Imre (Fidesz) nyújtott be interpellációt. A képviselő szerint a díj kudarcot vallott, az azt népszerűsítő kampányra fordított pénzeket pedig a betegekre kellene fordítani. Válaszában Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tagadta, hogy a kormány a vizitdíj emelésére készülne: szerinte a Fidesz hazudik, mikor a vizitdíj ellen agitál. Horváthnak nem ez volt az első témához kapcsolódó pengeváltása tegnap: a tárcavezető még az ülés előtt  A fideszes Mikola István szavain döbbent meg. Mikola árulónak nevezte a vizitdíj mellett aláírásokat gyűjtő orvosokat, Horváth szerint az ötvenes évek retorikáját idézve.
Mikola így kommentálta a miniszteri cáfolatot: a kormányzat korábban a vizitdíj bevezetését is tagadta.

Feljelenti Veres a más nevében telefonáló Hír Tv-t

Feljelenti a Hír Tv-t Veres János pénzügyminiszter. „Furcsa az, hogy Magyarországon egy magát Hír Televíziónak nevező fideszes intézmény megengedheti magának, hogy másnak a nevében kiadva magát telefonálgat. Nyugodtan mondhatom, hogy bűncselekménygyanús szövegeket mondanak, rögzítenek és adnak le” – mondta Veres annak kapcsán, hogy a csatorna hét végi műsorában közzétett hangfelvétel alapján felmerült: ottani cigány önkormányzati képviselőket kerestek meg telefonon, hogy pénzért tartsák otthon a népszavazástól a helyi romákat, illetve buzdítsák őket „nem” szavazatra. A Hír Tv felvételein két beszélgetés hangzott el: egyiken a televízió munkatársa Tóth Viktornak, Veres kampányfőnökének adta ki magát. Az egyik roma kisebbségi képviselővel folytatott beszélgetés végén a riporter a 2006-os választásokra és esetleges akkori szavazatvásárlásra utalva azt a választ kapta: „Hát, először kaptunk hetvenet, utána harmincat még, mikor kijöttél főzni.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!