Hírek

2008.02.27. 17:33

Heves összecsapások Észak-Irakban

Hetvenhét kurd lázadót öltek meg a török csapatok a szerdára virradó, egész éjjel tartó ütközetben

mno.hu

Hetvenhét kurd lázadót öltek meg a török csapatok a szerdára virradó, egész éjjel tartó ütközetben – számoltak be török katonai források az AP-nek. Meghalt öt török katona is. Szerdán Ankarában tárgyal Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki megpróbálja rávenni partnereit a hadjárat leállítására.

Az invázió kezdete óta az elesett felkelők száma 230-ra emelkedett katonai források szerint. A törökök veszteségét a hírügynökség 24 katonára becsüli. A török invázió alatt az iraki kormány mellett álló falvak őrségei közül szintén elesett három ember.

Bagdad azt kérte, hogy a törökök azonnal állítsák le a hadműveletet. Ankara erre azt válaszolta, hogy a hadműveletet addig folytatják, amíg nem teljesítik katonai céljaikat.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter ma érkezik Törökországba; előtte, még Indiában kijelentette, hogy kérni fogja a török vezetőket, állítsák le a hadműveletet. Szerinte az átvonulási művelet (tehát annak tolerálása, hogy Ankara „rendet tegyen” szomszédságában, Észak-Irakban – a szerk.) nem tarthat tovább egy-két hétnél. Gates szorgalmazni fogja, hogy Ankara hallgassa meg a kurdok panaszait, s hogy a fegyveres beavatkozás helyett gazdasági és politikai kezdeményezésekkel próbálják orvosolni a kurdproblémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!