Hírek

2008.02.19. 12:09

Horváth Ágnes: a vizitdíj szemléletváltást indított el

A bevezetett jelképes vizit- és kórházi napidíj a többletbevétel mellett egy szemléletváltást is elindított az egészségügyben - mondta a tárca vezetője kedden Nyíregyházán, az SZDSZ népszavazási kampánya keretében tartott sajtótájékoztatón.

BAMA

A fizetett díj elindította a hálapénz csökkenését, szinte megszüntette az indokolatlan orvoshoz járást, és erősítette a betegek körében a minőségi ellátás iránti igényt - mondta Horváth Ágnes. Hozzátette: a március 9-i népszavazás előtt éppen ezért mindenkinek meg kell fontolnia, miként voksol; érdemes végiggondolni, hogy maradjon-e a térítési kötelezettség, vagy helyette a kieső összeg pótlására adó-, illetve járulékemelés kerüljön szóba. Horváth Ágnes kifejtette: az adó-, vagy járulékemelés rossz a munkahelyteremtés, a munkahely megtartás és a vállalkozások fejlesztése szempontjából. "A megoldás inkább az, hogy azok fizessenek egy jelképesnek mondható összeget, akik az orvosi szolgáltatást igénybe veszik, ráadásul egy rendszer akkor jó, ha egyéni érdekeltséget teremt" - mondta.

A miniszter szerint a vizit- és kórházi napidíj hozzájárult ahhoz, hogy már nem veszteséges a társadalombiztosítás, hiszen 60 milliárd forintot eredményezett. "Ebből mintegy 20 milliárd forint a befizetés, 40 milliárd pedig olyan megtakarítás, ami keletkezett" - emelte ki. Az utóbbiból tudták javítani a kórházi étkezést, elindították az úgynevezett széfprogramot, fejlesztették az egynapos sebészetet, többletpénzt juttattak járóbeteg szakellátásra, kompenzálták a gyermek-háziorvosokat, szakrendeléseket és kórházi részlegeket, mivel ott nincs bevétel a két díjból. "A népszavazás során erről a 60 milliárd forintról döntenek a résztvevők, s ha netán eltörlik a vizit- és a kórházi napidíjat, akkor az Alkotmánybíróság döntése értelmében nincs lehetőség az összeg pótlására" - mutatott rá Horváth Ágnes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!