Hírek

2008.02.19. 14:50

Horvátország 2009-re lezárhatja az uniós tárgyalásokat

Horvátország 2009 elejére, a cseh uniós elnökség idején minden fejezetet lezárhat az EU-val zajló csatlakozási tárgyalásokon – mondta Ivan Bandic budapesti horvát nagykövet kedden az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.

BAMA

Félúton vagyunk az uniós integrációban. Arra számítunk, hogy a cseh elnökség idején minden fejezetet lezárhatunk a tárgyalásokon - hangsúlyozta Ivan Bandic. Hozzátette: Horvátországban konszenzus van az uniós integráció szükségességéről. A misszióvezető kitért arra, hogy az Európai Bizottság felhívta a figyelmet néhány lemaradásra, sürgette például az igazságügyi és a közigazgatási reformot, a korrupció visszaszorítását, valamint a kisebbségi jogok biztosítását. Hozzátette: további problémaként vetődött fel a halászati jog korlátozása. Ivan Bandic kiemelte, hogy a halászati jogok körüli vita miatt a szlovénok folyamatosan hátráltatják a horvát csatlakozást.  Horvátország ugyanakkor rendezni szeretné a kétoldalú kapcsolatokat Szlovéniával, mind a halászati korlátozó intézkedések, mind pedig a határvita kapcsán.

Eörsi Mátyás (SZDSZ), az Európai ügyek bizottságának elnöke azt mondta, az uniós csatlakozásnak megvannak a feltételei, de nem elfogadható, ha a tárgyalások során új, a folyamat elején nem ismert feltételeket támasztanak. Ráadásul - tette hozzá - az unióban nem  illik a soros elnökségnek saját nemzeti érdekeit az elnökségi  státuszt kihasználva érvényesíteni. Zágráb a tengeri élővilág védelmére hivatkozva január 1-jétől az Adria felezővonaláig kiterjesztette az úgynevezett környezetvédelmi és halászati védelmi övezetének határát, ami érzékenyen érintette a térségben addig zavartalanul tevékenykedő szlovén és olasz halászokat. Az EU saját országainak védelmére kelt, és arra hivatkozik, hogy Horvátország 2004-ben már megígérte: az unióval szemben nem fogja alkalmazni az övezethez kapcsolódó korlátozó intézkedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!