Hírek

2008.02.14. 18:21

Javítanának az idősek hitelfelvételi lehetőségein

Fel kell számolniuk a bankoknak a nyugdíjaskorúak diszkriminációját – erre a közös álláspontra jutott csütrötöki tanácskozásán hét szervezet, köztük a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Bankszövetség.

Németh M.

Az összejövetelt Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője kezdeményezte, aki személyes vizsgálódásaira alapozva múlt héten nyilvánosan kifogásolta, hogy egyes hazai bankok automatikusan visszautasítják a 70 éven felüliek hitelkérelmeit. „Elfogadhatatlan, hogy egy dolgozó ember egy villanyszámla bemutatásával többmilliós autót vehet magának hitelből, míg egy nyugdíjas egy mikrohullámú sütő megvásárlásához sem kap pénzt a bankoktól” – ecsetelte lapunknak Herczog Edit. A felek egyetértettek abban, hogy csak részletes bírálat után lehessen visszautasítani egy hitelkérelmet, nem lehet elegendő indok a kor.

A jogvédők is elfogadták, hogy az idősebb korúak esetén szükség lehet többletbiztosítékokra – kezesre, adóstársra, ingatlanfedezetre – is, mivel a rossz hitelkihelyezés a bankbetétesek pénzét veszélyeztetné, akik között szintén sok a nyugdíjas. Jövő pénteken közös nyilatkozatot adnak ki az érintettek, az azt megelőző tanácskozásra meghívják a főleg falusi nyugdíjaskorúaknak hitelt nyújtó takarékszövetkezetek képviselőit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!