Hírek

2008.02.05. 14:22

Kétmillió és egy kicsi

Ha csak arra hagyatkoznánk, amit Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor mond, máris kijelenthetnénk: mind a koalíció, mind pedig a Fidesz megnyerte a március 9-i népszavazást. Persze, azért eljön majd az igazság napja.

Stanga István

Ez a március 9-i népszavazás lassan-lassan már olyan lesz, mint egy profi bokszmérkőzés, ahol a felek legalább akkora gondot fordítanak az összecsapás előtti pszichológiai hadviselésre, mint magára a meccsre. Mint tudjuk, abban a világban a küzdelem előtti legfontosabb rituálék közé tartozik például az egymásnak való üzengetés (feltörlöm veled a ringet, edidg meg eddig fognak kórházban ápolni, stb.), hogy az ellenfél – és persze, a közvélemény – előtt világossá váljon: a meccs már régen eldőlt, az a néhány menet meg nem más, mint puszta fomalitás. Nos, valami ilyesmit éreztem most is, meghallva, hogy Gyurcsány Ferenc éppen úgy egy, már megnyert referendumról beszélt, mint mind Orbán Viktor. A kormányfő szerint a közvélemény-kutatási adatok ugyan az igenek győzelmét vetítik előre, de mivel kevesen voksolnak majd, a Fidesz nem hivatkozhat az emberek többségére, így számára a népszavazás egyértelmű bukás lesz. A nagyobbik ellenzéki párt elnöke ezzel szemben úgy vélte, hogy „a népszavazási vitát, legalábbis a tartalmat illetően, a Fidesz már megnyerte”, így aztán március 9-én nem ez lesz a döntő, hanem a részvétel.

Hogy aztán összejön-e a Fidesz által remélt, kérdésenkénti 2.011.000 „igen”, azt nincs ember, aki ez idő tájt képes lenne megmondani, annyi azonban világos (és ez a két nagy párt kampánystratégiáját is meghatározza), hogy egy felfokozott hangulat, egy, a ténylegesnél nagyobbnak beállított tét inkább a Fidesznek kedvez, míg az „álmosság”, a közömbösség, a „beletörődés” a koalíció malmára hajtja a vizet. A szocialisták természetesen nem csinálhatnak úgy, mintha abszolút nem érdekelné őket az egész, ám az is észrevehető, hogy nem szakadnak bele a mozgósításba (a liberálisok már jobban „tekernek”, dehát ők ettől a kampánytól a párt megerősödését is remélik). Az ellenzék látszólag könnyebb helyzetben van, de tényleg csak látszólag. Orbán Viktor ugyanis jól látja, csak akkor lehet meg a fentebb említett „kétmillió meg egy kicsi” , ha a sajátjaikat teljes létszámban az urnákhoz viszik, illetve ha az onnan hiányzókat képesek lesznek a másik oldalról pótolni. Ez a feladat pedig korántsem olyan egyszerű, mint azt néhányan gondolják.

És ha a számokat illetően nem is vállalkozom jóslásokra, abban biztos vagyok, hogy mozgalmas egy hónap elé nézünk, amely nem csupán a legkülönfélébb vitáktól lesz hangos, hanem a korábban említettekhez hasonló „győzelmi jelentésektől” is. Más kérdés, hogy ezeket a süket szövegeket nem kell a végtelenségig hallgatnunk, hiszen egyszer csak eljön az igazság napja. S ha már az elején a profi bokszolókról szóltam... Egyikük, egy világsztár, nem olyan régen azt mondta, lehet itt mindenféle magabiztos dumákat nyomni a meccs előtt, de ha az ember nagy tétért, komoly ellenfél ellen száll ringbe, ott bizony mindenki be van szarva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!