Hírek

2008.02.27. 06:02

Lakótársunk adós a közös költséggel

Olvasónk panaszolja: az új tízlakásos házban az egyik lakó nem fizeti a közös költséget. A lakógyűlésre sem megy el, így a társasházat nem tudták megalapítani.

BAMA

Az adós lakótársat a többiek felszólíthatják fizetésre – mondta ügyvéd szakértőnk. Még úgy is, ha a társasház nem alakult meg. A Polgári Törvénykönyv alapján ilyen esetben a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések szerint kell eljárni. A bíróság végrehajtathatja a tartozást. Előbb a bankszámlán és a fizetésen. Majd a végrehajtók foglalhatnak az ingóságokból. Ha így sem megy, a tartozást jelzálogkölcsön formájában ráterhelhetik az ingatlanra. Amit végső soron el is árverezhetnek. Nevetségesen hangzik, de elvileg ez még tízforintos tartozás esetén is megtörténhet. Az érintettnek el kell számolnia a közös tulajdon rá eső hányadának használatával.

A társasház megalapításához, az alapító okirat létrehozatalához valóban a tulajdonosok egyetértésére van szükség. A dokumentumot jó esetben a lakógyűlés fogadja el. Ha ez akadályba ütközik, például némelyek nem mennek el a közgyűlésre, az érintettek közül akár egyvalaki is kérheti a bíróságot a társasház megalapítására. Az alapító okiratot ilyenkor a bíróság alkotja meg. Ez persze jóval hosszadalmasabb és körülményesebb, mint a szokásos út – figyelmeztet a jogi szakember. Ő ezért azt tanácsolja: segítsünk a bíróságnak például azzal, hogy benyújtjuk a dokumentum tervezetét.

Az ügy egyébként nem annyira a jogokról szól, mint inkább az emberi együttélésről. Egy tisztességes személy számára magától értetődik, hogy saját közös költsége befizetésével hozzájárul a társasház fenntartásának, esetleges felújítási munkáinak költségéhez. Hiszen ő is lakó, ő is mindennek az élvezője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!