Hírek

2008.02.21. 20:51

Lelőtték a kémműholdat

Lelőtte az amerikai haditengerészet azt a műholdat, mely a Pentagon állítása szerint mérgező hajtóanyagot tartalmazott, és becsapódással fenyegetett.

Tibay Gábor

Telibe találta a pályájáról letért kémműhold üzemanyag-tartályát a haditengerészet által kilőtt rakéta, így elhárult a Földet fenyegető mérgezés veszélye – közölte tegnap a Pentagon. Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatóján James Cartwright, a haditengerészet tábornoka azt mondta: „nagy bizonyossággal” eltalálták a szatelit mérgező hajtóanyagot tartalmazó tartályát. A tábornok beszámolt arról, hogy a becsapódáskor tűzgolyó és cseppfelhő jelezte azt, hogy a mérgező hidrazin üzemanyag megsemmisült, továbbá az űrszerkezet apró darabokra hullott. A műhold ellen kilőtt rakétán nem volt robbanófej.

A műholdra magyar idő szerint csütörtök hajnali fél öt előtt négy perccel lőttek ki rakétát. A lövedéket a Csendes-óceánról, a Hawaiitól nyugatra hajózó USS Lake Erie csatahajóról indították útnak. A rakéta 24 perces repülést követően találta el a szatellit 247 kilométer magasságban, nem messze a Föld légkörének határától. A Pentagon szerint a szétrobbant műhold darabjai egy-két napon belül megsemmisülnek a légkörben. Az elkóborolt űreszközt 2006 decemberében indították útnak titkos küldetéssel, de az alig valamivel a pályára állítást követően elvesztette kapcsolatát a földi irányítással. A kémműhold a szakértők szerint márciusban csapódott volna be, egyelőre nem tudni, hová. A mintegy két tonnás szatelliten valamivel kevesebb mint fél tonna hidrazin – rakéta-hajtóanyag – volt, mely maró hatású, súlyosan mérgező anyag.

Hogy egy műhold működésképtelenné válik, önmagában nem ritka eset – mondta lapunknak Almár Iván. A csillagász hozzátette: a működésképtelen mesterséges égitesteket irányított módon semmisítik meg, jellemzően a tengerbe vezérlik őket – ebben az esetben azonban a rendelkezésre álló adatok alapján erre nem volt lehetőség. A szatellitet darabokra robbantották, hogy a kis részek elégjenek a légkörben. A csillagász emlékeztetett arra, az sem példa nélküli, hogy hidrazint tartalmazó tartály hulljon a földre: ez történt például a Columbia űrrepülőgép katasztrófájakor, 2003 februárjában. Akkor azonban nem okozott további bajt a földre hullott üzemanyag.

Almár Iván felhívta a figyelmet arra: mivel katonai műveletről volt szó, egyelőre keveset lehet tudni a történtekről, és várható, hogy sok részlet titokban is marad. Így vélhetően nem derül majd ki egyértelműen, mi volt a kémműhold lelövésének valódi oka. Maguk az amerikai szakemberek is vitatják, hogy a veszély lett volna az egyetlen érv a műhold megsemmisítésére. Philip Coyle, a védelmi minisztérium korábbi államtitkára például azt mondta a Space.com-nak: a Pentagon aligha akarta, hogy a műhold részei illetéktelen kezekbe kerüljenek. Másrészt – így Coyle – a haditengerészet ezzel azt üzente a korábban hasonló kísérletet végrehajtó Kínának: „le tudunk lőni egy műholdat anélkül, hogy hozzátok hasonlóan rengeteg roncsot hagynánk az űrben”.

A műhold kilövésével kapcsolatban Moszkva korábban már csillagháborús rakétakísérlettel vádolta meg az Egyesült Államokat. A szatellit szétrobbantása ellen Kína is tiltakozott: Liu Csien-csao külügyi szóvivő azt mondta, követelik az USA-tól, adja ki a szükséges információkat, hogy az érintett országok megtehessék a szükséges intézkedéseket. Alig egy évvel korábban éppen Kína volt az az ország, mely rakétaelhárító-rendszerrel végzett kísérletet: 2007 januárjában egy közel egytonnás műholdat lőttek le. A teszt óriási felháborodást váltott ki világszerte: az ázsiai nagyhatalom ugyanis közel 900 kilométeres magasságban semmisítette meg a célpontot, olyan szférában, ahol a műholdak jelentős része is mozog. A robbanásból származó törmelék egyes becslések szerint akár negyedével is emelhette a Föld körül keringő, a többi mesterséges égitestet veszélyeztető űrszemét mennyiségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!