Hírek

2008.02.29. 15:36

Magyarország elkötelezett az uniós energiapolitika mellett

Magyarország elkötelezett az európai uniós energiapolitika és a Nabucco-projekt mellett - hangoztatta Göncz Kinga külügyminiszter, Kákosy Csaba, a gazdasági és közlekedési tárca vezetője és Veres János pénzügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

A három miniszter azután beszélt erről újságíróknak, hogy tájékoztatta az EU-, illetve NATO-nagyköveteket Magyarország  energiapolitikájáról. Göncz Kinga és Kákosy Csaba hangsúlyozta: a magyar kormány aktív támogatást nyújt a Nabucco-projekthez. A sajtótájékoztatón Göncz Kinga elmondta, hogy utazó nagyköveti posztot hoznak létre a Nabucco-projektben érdekelt országokkal történő kapcsolattartás és a beruházás megvalósításának elősegítése érdekében. Arra a kérdésre, ki lesz az utazó nagykövet, a külügyminiszter úgy reagált: erre még korai választ adni.
 
Göncz Kinga kitért arra, hogy "Magyarország intenzíven dolgozik a diverzifikáción", ennek érdekében olyan országokkal tárgyal, mint Azerbejdzsán, Horvátország és Norvégia. Kákosy Csaba kiemelte: a Nabucco és a Déli Áramlat nem egymással versengő, hanem két, egymást. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a kabinet kormányközi megállapodás aláírását szorgalmazza a Nabucco-projektről. A sajtótájékoztatón Veres János egy kérdés kapcsán azt mondta, hogy a Nabucco megvalósításához nem kell költségvetési támogatás. "Magánkezdeményezésről van szó. Tény, hogy a projekt megvalósítása érdekében Magyarország kezdeményezést tett, elküldte az érintett országoknak a kormányközi megállapodás tervezetét. A projektnek magánszereplőkkel, magánberuházásként kell megvalósulnia" - tette hozzá a pénzügyi tárca vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!