Hírek

2008.02.12. 09:34

Már szerdán elbonthatják a kordont

A Kossuth téri kormányellenes tüntetés feloszlatása közben öt embert állítottak elő, de már egyikük sincs őrizetben.

mti

Már szerdán visszaállíthatják eredeti helyére a Parlament előtti kordont - közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány. A Kossuth téri kormányellenes tüntetés feloszlatása közben öt embert állítottak elő, de már egyikük sincs őrizetben.

"Ma még parlamenti nap van, ma még lehet számítani adott esetben egy megismétlődő fellépésre. Ha szerdán már nincs parlamenti nap, és nincsenek olyan információink, ami ezt a biztonságot igényelné, nincsenek oda bejelentett demonstrációk, akkor természetesen a kordont visszaállítjuk eredeti állapotába" - mondta Bencze József főkapitány a Nap-keltében, meddig lesz kitolva a kordon a Parlament előtt.
Hétfőn este a Kossuth téren mintegy ezer kormányellenes tüntető több tízméteres szakaszon felborította a kordon fémrácsait. A rohamrendőrök feloszlatták a tiltakozókat, ennek során paprika spray-t és könnygázt is bevetettek. A rendőrség öt tüntetőt állított elő, de már egyikük sincs őrizetben - közölte a főkapirtány.

Bencze József megjegyezte, a Parlament biztonsága érdekében hozott intézkedést a kordon kitolásáról öt naponta felül kell vizsgálni, és ha 15 napot meghaladó az intézkedés időtartama, akkor az országos rendőrfőkapitány jogosult a kérdésben dönteni. Hozzátette, bízik abban, hogy nem lesz 15 napot meghaladó a kordon kitolásáról szóló intézkedés.

Hétfőn este szerinte a rendőrség a szükségszerűség, arányosság, fokozatosság elvének betartásával intézkedett. Mint mondta, amikor a demonstrálók a bejelentéstől eltérően elhagyták a közösen megállapított helyszínt, a kordonhoz mentek, és az I-es kaput próbálták megközelíteni, és a kordonokat kezdték felborítani, a helyszíni parancsnok pár perc alatt intézkedett. Kiszorították a tüntetés békés jellegét felrúgva erőszakos cselekményeket elkövetőket, s ehhez a művelethez "minimális könnygázt" használtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!