Hírek

2008.02.23. 13:05

Meghalt Janez Drnovsek

Elhunyt Janez Drnovsek egykori szlovén államfő szombatra virradóra, ötvenhét éves korában, hosszan tartó betegséget követően.

mti

Janez Drnovsek 1950. május 17-én született Celjében. A közgazdaságtudományi diploma megszerzése utáni első munkahelye a zagorjei építőipari vállalatnál volt. Később a Ljubljanai Bank trbovljei fiókjának igazgatója, majd Jugoszlávia kairói nagykövetsége gazdasági ügyekkel foglalkozó tanácsosa lett.

1984-től a jugoszláv Szövetségi Gyűlés Köztársaságok és Tartományok Házában volt képviselő, majd 1989. május 15-től 1991 októberéig Szlovénia képviseletében a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) Elnökségének tagjaként tevékenykedett.

Egy évig, 1989 májusától 1990 májusáig ellátta az államfői funkciókat is, ő volt Jugoszlávia történetében az elnökség legfiatalabb elnöke. A függetlenség kivívása utáni Szlovénia egyik legnépszerűbb politikai személyisége volt, aki segített abban, hogy Szlovénia elnyerje függetlenségét, majd az európai uniós és a NATO-tagságot. Államfői mandátuma tavaly december 22-én járt le. A második elnöki periódusért - feltehetően romló egészségügyi állapota miatt - nem szállt versenybe.

A politikusnak 1999-ben eltávolították egyik veséjét, amelyen rákos daganat keletkezett. 2005-ben nyilvánosságra hozta, hogy az orvosok 2001-ben áttétet állapítottak meg a tüdején és máján.

Közölte, nem vesz igénybe gyógykezelést, inkább egészséges életmódot folytat és diétázik. A fővárosból, Ljubljanából egy távoli faluba költözött, ahol csak egészséges, húsmentes ételeket és maga sütötte kenyeret fogyasztott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!