Hírek

2008.02.08. 16:58

Molotov-koktéllal támadták a szocialistákat

Molotov-koktélos támadás érte péntekre virradóra országszerte több szocialista politikus házát. A képviselőket megfenyegették, ha igennel szavaznak a biztosítási reformra, rosszabbul is járhatnak.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Sándor István gödi házára öt Molotov-koktélt dobtak
[/caption]Eldurvult az egészségbiztosítási törvény elleni küzdelem: péntekre virradóra az ország több pontján Molotov-koktélokat dobtak MSZP-képviselők házára, többeket borítékba csomagolt porral és hozzá mellékelt levéllel fenyegettek meg. A Kormányszóvivői Iroda azt közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólította Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket a közéleti szereplők biztonsága érdekében.

A szocialista politikus Dér Zsuzsanna dunaújvárosi lakása előtt a lábtörlőt itatták át gázolajjal, majd meggyújtották. Az ajtóra a „Nem!” feliratot írták. A képviselő arról számolt be, hogy csütörtök este telefonhívást kapott: a vonal másik végén egy férfihang arról érdeklődött, megszavazza-e a biztosítási jogszabályt. Miután a képviselő igennel felelt, a telefonáló elköszönt, és letette a kagylót. Ezt követte az éjszakai támadás. Sándor István gödi házára öt Molotov-koktélt dobtak, egyikkel a gázvezeték csonkját vették célba, de az üveg egy bokorba esett és ott okozott tüzet. Az egyik üveg betörte a családi ház ablakát, de a család szerencséjére visszapattant a kertbe. A Rácalmáson élő Kálmán András házára két Molotov-koktél repült, de azok nem gyulladtak fel – a képviselő szerint a kapkodó merénylőknek nem sikerült rendesen meggyújtaniuk a tűzeszközöket. A kunhegyesi Herbály Imre házára szintén két Molotov-koktélt dobtak, a ceglédi Czinege Imre házán pedig a villanyszekrényt találta el egy Molotov-koktél, de csak a fű gyulladt meg.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője terrorcselekményként értékelte a támadásokat, és közölte: emellett több képviselőjük kapott pénteken port és fenyegető levelet tartalmazó borítékot. Az egyik ilyen levelet Mécs Imre, a címzettek egyike mutatta be a párt rendkívüli sajtótájékoztatóján. „Át kell gondolni, ki mit csinál, mire szavaz! Nemcsak bioporok és laza koktélok léteznek. Megvannak az elvtársak elérhetőségei. Azoké is, akiknél eddig nem járt a krampusz” – idézte az iromány tartalmát a politikus. A levelet a „Magyar Felszabadítási Szervezet Végrehajtó Csoportja” szignálta.

Az MDF budapesti, XII. kerületi központjába piros színű port tartalmazó borítékot juttattak el pénteken. A boríték tartalma kinyitáskor szétszóródott a földön, ezért a pártiroda első emeletét a vizsgálatig lezárták. Hock Zoltán, a párt alelnöke közölte: gyáva dolognak tartja az akciót. A Fidesz a hazugság és az erőszak minden formáját elutasítja – ennyivel reagált a történtekre Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!