Hírek

2008.02.19. 16:53

MSZP: hazugság, hogy adó a vizit- és kórházi napidíj

Nagy hazugságnak nevezte az MSZP elnökhelyettese Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének azon kijelentését, miszerint a vizitdíj és kórházi napidíj rejtett adó. Juhász Ferenc kedden az MTI-nek adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy, ezek a díjak nem a költségvetésbe folynak be.

BAMA

A Fidesz reagálásában közölte: az embereknek kétszer kell fizetniük az egészségügyi ellátásért. Nagy hazugság, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj adó, mert ha az lenne, akkor a költségvetésbe folyna be, és akkor  népszavazást sem lehetne eltörléséről tartani - közölte Juhász  Ferenc (MSZP) annak kapcsán, hogy Orbán Viktor hétfőn Tatabányán  rejtett adónak nevezte a vizit- és a kórházi napidíjat. Az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta, hogy ezeknek a díjaknak semmi  közük a költségvetéshez, hiszen a 300 forintok ott maradnak, ahol  gyógyítanak - fűzte hozzá az MSZP népszavazási kampányának  koordinátora. Mint mondta, ebből a bevételből műszert vásároltak, szakápolót alkalmaztak. Juhász Ferenc szerint az Ab döntésének az volt a következménye,  hogy Orbán Viktor és pártja előtt megnyílt a lehetőség, hogy az ezekből a díjakból befolyó fejlesztési forrást népszavazással  próbálja elvenni a rendelőktől és a kórházaktól. "A népszavazás csak a háziorvosoknak, a szakrendelőknek, a kórházaknak tud ártani, nem a kormánynak" - fogalmazott.

Hozzáfűzte: az ellenzéki párt becsapja a betegeket, amikor azt mondja, hogy a vizitdíj az állam bevétele, adó, ezért el lehet törölni. Juhász Ferenc szerint Orbán Viktor becsapja a nővéreket és az orvosokat is, azt sugallja nekik, hogy a kieső bevételeket pótolja a költségvetés. A valóság az, hogy erre a költségvetés nem képes, mivel ezek a fejlesztési források nem a büdzséből érkeznek - fűzte hozzá. A politikus kitért arra, hogy Orbán Viktor hétfőn munkaidőben kampányolt a tatabányai kórházban, amikor a beteget kellene gyógyítani.

A Fidesz szerint a kormány által hazug módon bevezetett vizitdíj és kórházi napidíj azt jelenti, hogy az embereknek másodszor is fizetniük kell azért, amiért egyszer már járulék formájában fizettek - közölte reagálásában az ellenzéki párt szóvivője az MTI-vel. Szijjártó Péter szerint a kormányzati megszorító intézkedések 250 milliárd forintot vonnak ki az egészségügyből, alapvetően veszélyeztetve az ellátás biztonságát. Az egészségügy az emberek sarcolása nélkül is tud jól működni, csak ahhoz vissza kell adni azt a pénzt, amit a kormány elvett - tette hozzá a pártszóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!