Hírek

2008.02.28. 17:31

MSZP: konszenzus látszik az örökbefogadással kapcsolatos javaslatokban

Az örökbefogadással foglalkozó kerekasztal-tárgyalások során konszenzus látszik kialakulni az eljárás gyorsításában, valamint abban, hogy az örökbefogadott gyermek után is járjon családi pótlék és gyes - mondta Török Zsolt (MSZP) országgyűlési képviselő csütörtökön, Budapesten.

BAMA

A politikus hozzátette: az örökbefogadással kapcsolatos változtatásokat összegyűjtik, és országgyűlési határozati javaslat formájában terjesztik a parlament elé, még a tavaszi ülésszakban. Török Zsolt elmondta: a javaslatok között szerepel többek között az, hogy emelt szintű családi pótlékot és méltányossági gyest kapnának azok a családok, akik fogyatékos gyermeket vagy testvérpárt fogadnak örökbe, továbbá a háromévesnél idősebb gyermek befogadása esetén is járna a gyes. El szeretnék érni azt is, hogy az örökbefogadási folyamat felgyorsuljon. A fenti változtatások életbe lépéséhez módosítani kell a családjogi és a szociális támogatásról szóló, valamint a gyermekvédelmi törvényt és a polgári törvénykönyvet.

Az örökbefogadással foglalkozó kerekasztalt - amely civil szervezetekből, a családok, a szaktárca és a hatóságok képviselőiből áll - az MSZP Népesedéspolitikai és Ifjúsági Szakcsoportja hívta életre tavaly ősszel, azóta háromszor tárgyaltak a kérdésről. A szocialista politikus hozzátette: abban is egyetértés van a felek között, hogy életre kell hívni egy úgynevezett érdekegyeztető fórumot, amely a tervek szerint negyedévente kötelezően összeülne, és az örökbefogadással kapcsolatos aktuális helyzetet értékelné.  Tájékoztató kampányt is terveznek, hogy megváltozzon a társadalmi szemlélet az örökbefogadással kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!