Hírek

2008.02.14. 16:05

MSZP: Orbán becsapta a választókat

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke becsapta a választókat a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel kapcsolatban, mert nem valósította meg az 1998-as kormányprogramjában ígérteket. Erről Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke beszélt csütörtökön.

MTI

A Fidesz parlamentben ismertetett programjában több-biztosítós egészségügyi rendszer bevetése szerepelt, ezt a programot azonban nem valósították meg - közölte a kormánypárti képviselő Orbán Viktornak egy reggeli televíziós műsorban adott interjújával összefüggésben. Kökény Mihály szerint a Fidesz elnöke mást tett, mint amit ígért, és az a probléma, hogy erről elfelejtette tájékoztatni az embereket. A szocialista politikus közölte: az ellenzéki pártelnök a TV2 műsorában azt fejtegette, hogy bár a Fidesz kormányprogramjában szerepeltek a versengő biztosítók, egy háromnapos kormányülésen úgy döntöttek, mégsem vezetik be. Orbán Viktor állítása szerint erről a parlamentben be is számolt - fűzte hozzá Kökény Mihály.

Orbán Viktort a TV2 reggeli műsorában arról beszélt, hogy a több-biztosítós rendszer valóban szerepelt a Fidesz 1998-as választási programjában, azonban egy háromnapos szakértőkkel kibővített kormányülés után arra jutottak, hogy „itt és most” Magyarországon egy több-biztosítós modell a társadalom számára elviselhetetlen következményekkel járna, az emberek tekintélyes része kiesne a rendszerből, nem lenne valódi verseny és óriási különbség alakulna ki a szegények és a gazdagok gyógyulási  lehetőségei között. Orbán Viktor a műsorban hozzátette: ezek után akkor ki is állt a parlamentben, és elmondta, hogy ezt a választási ígéretüket nem fogják megvalósítani.

Kökény Mihály hangsúlyozta: a magyar Országgyűlésben biztosan nem állt ki Orbán Viktor, és nem mondta el, miért nem hajtják végre a kormányprogram ezen részét. Megjegyezte: végignézték az Országgyűlés 1998-as és 1999-es jegyzőkönyveit, de a pártelnök által említett felszólalást nem találták meg. Az MSZP-s képviselő szerint Orbán Viktor beismerte, hogy az ő felfogása szerint más a kormányprogram és más a kormányzás, és beismerte azt is, hogy 1998-ban becsapta a választókat. A kormánypárti szakpolitikus szerint nem az a baj, hogy nem vezették be a több-biztosítós rendszert, mert ez helyes volt. A baj az - folytatta -, hogy a Fidesz-kormány nem tett semmit az egészségbiztosítás reformja érdekében.

Kökény Mihály elmondta, hogy a Gyurcsány-kormány 2006-os programjában szerepelt, hogy a magán- és közfelelősség tisztázásával, a szolgáltatási csomagok meghatározásával, a versenyt és a szolidaritást egyaránt érvényesítő keretek megteremtésével 2007 végig létrehozzák a biztosítási alapon működő egészségügy feltételrendszerét. „Ezt tettük”- jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!