Hírek

2008.02.12. 13:21

Németország támogatja Izraelt

Németország történelmi felelőssége Izrael állam támogatása - jelentette ki Berlinben a német kancellár az Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel folytatott eszmecserét követően.

BAMA

Angela Merkel úgy vélte, Németország alapvető érdeke Izrael biztonsága, így a közel-keleti rendezés keretében a német kormány támogatja az izraeli és az önálló palesztin állam egymás melletti létezését. Merkel szerint béke elérésének érdekében ki kell használni a most fennálló kedvező lehetőségeket – utalt a kancellár Ehud Olmert és Mahmúd Abbász palesztin elnök legutóbbi találkozójára. A német kancellár támogatásáról biztosította Izrael politikáját az ország elleni, radikális palesztin csoportok által végrehajtott rakétatámadásokkal kapcsolatban. Elismerte ugyan, hogy a Gázai övezetben súlyos humanitárius helyzet alakult ki, de úgy vélte, első lépésként az Izrael elleni támadások sürgős beszüntetésére van szükség. A kancellár azt is bejelentette, hogy márciusban a zsidó állam megalakulásának 60. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségekre Jeruzsálembe utazik. Értesülések szerint beszédet mond az izraeli parlamentben, elsőként a német kancellárok közül.

Ehud Olmert kiemelte, folytatni kívánja a tárgyalásokat a palesztin vezetőkkel, s a jövő héten ismét találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Kijelentette ugyanakkor, hogy a Gázai övezetből kiinduló terrorista tevékenység elleni harcot elsődleges fontosságúnak tekinti, s kormánya minden eszközzel fellép a terror ellen. A tárgyalások másik fő témája Irán volt. Izrael bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Irán folytatja az urándúsítást, atomfegyver előállítására készül – mondta Olmert. A miniszterelnök a válság diplomáciai megoldását sürgette, de Bush amerikai elnököt idézve hozzáfűzte, hogy a válság megoldása érdekében egyetlen alternatívát, így a katonait sem lehet figyelmen kívül hagyni. Merkel ezt határozottan elutasította, hangsúlyozva, hogy Németország csakis a diplomáciai megoldás mellett áll ki.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!