Hírek

2008.02.10. 16:42

Nyilak és Molotovok

Bár azt nem tudom, létezik-e a Molotov-koktélos támadásokat is magára vállaló, önmagát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet, ám azt igen, hogy a terror, a félelemkeltés soha nem késztette meghátrálásra a demokratikus társadalmakat.

Stanga István

Akárcsak Csintalan Sándor megverését, úgy a péntek hajnali Molotov-koktélos támadásokat is az önmagát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet vállalta magára egy, a Hír Televízióhoz küldött e-mailben. A csoportosulás egyébként – nyilvánvalóan az állításait bizonyítandó – egy fotót is mellékelt az elektronikus levélhez, amelyen egy családi ház, illetve az annak udvarán égő Molotov-koktél látható. Azt  természetesen nem tudom, vajon létezik-e ilyen szervezet, és ha igen, tényleg az áll-e a szocialista képviselők otthona elleni akciók mögött, azt viszont igen, hogy a „hadsereg” alapítóit (ismétlem: ha vannak ilyenek) igencsak regényes fantáziával áldotta meg az ég. És ezt nem kizárólag a csapat neve bizonyítja, amely korszakok, ideológiák és kultúrák meglehetősen furcsa keveréke, hanem az a hangzatos, már-már poetikus mondat is, amely a mostani mailben szerepel, s amely úgy szó, hogy „a péntek hajnali lángok emlékeztessenek minden hazaárulót arra, hogy hol a NEM gomb”.  

De tegyük túl magunkat most azon az ügyön, hogy valóban egy író, netán egy költő veszett-e el a korábban jószerivel ismeretlen gárda tagjai között, s foglalkozzunk inkább azzal, hogy a zsarolás, a megfélemlítés – mint módszer – lehet-e egyáltalán célravezető. És amennyire az világos, hogy a Molotov-koktélt használók erre a kérdésre „igen”-nel felelnek (különben miért csinálnák?), jómagam legalább annyira biztos vagyok abban, hogy az erőszakos megmozdulások szinte minden tekintetben a céljaikkal ellentétes hatást váltanak ki. Egyfelől – amint azt mostanában láthatjuk és tapasztalhatjuk is – egységbe kovácsolja, mondhatni még elszántabbá teszi a különféle atrocitások elszenvedőit, másfelől (és ez sem elhanyagolható) nem csupán a koalícióval szimpatizálók körében, hanem az átlagemberek között, sőt, a kormánnyal szemben állók nem kis részében is komoly ellenérzéseket kelt. 

De, ha mindez nem lenne elég, akár azt is megkérdezhetnénk a Molotov-koktélokkal „érvelőktől”, vajon hol és mikor fordult elő a világban, hogy a terror, a félelemkeltés véglegesen meghátrálásra késztetett demokratikus társadalmakat. Merthogy ilyenre nem volt példa. És – úgy hiszem – nálunk sem lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!