Hírek

2008.02.21. 21:55

Szerb tüntető a belgrádi halott

Csütörtök este kilencre lecsendesedtek az indulatok Belgrádban. A zavargásokban több mint százan megsérültek és az amerikai nagykövetség felgyújtásakor bennégett az egyik szerb tüntető is.

BAMA

Könnygázzal oszlatták a rohamrendőrök azokat a szerb zavargókat, akik csütörtök este az államilag szervezett tüntetésen megrohamozták és az amerikai nagykövetséget és felgyújtották az épület egyik részét. A szerb televízió fél órán keresztül sugározta képeit a követség ostromáról, de rendőrök csak ez után jelentek meg az épület előtt. Az erőszakos cselekmények előtt mintegy 150-500 ezer ember vonult fel a kormány hívására a szerb fővárosban, hogy nemtetszését fejezze ki az albánok lakta tartomány függetlensége miatt. Az indulatok este 9-re csillapodtak, a rohamrendőrök úrrá lettek a káoszon, de addigra a tiltakozók megtámadták a horvát és a török diplomáciai képviseletet, illetve Bosznia és Hercegovina valamint Németország és Belgium képviseleteit is. A szerb külügyminisztérium már sajnálatát fejezte ki az érintett kormányoknak a történtek miatt. A Belgrádban élő magyarok közül senkinek sem esett bántódása.

A zavargásokban több, mint százan sérültek meg, s egy szerb televízió egy elégett holttestről is beszámol, amit a felgyújtott amerikai nagykövetségnél találtak. Azóta kiderült, a férfi szerb tüntető volt. Fején sérült meg a TV2 riportere, amikor az utcai eseményeket rögzítette. Szerb fiatalok egy csoportja ugyanis rátámadt, összetörte kameráját és egyikük egy léccel is fejbe verte. Megsérült Belgrádban az origo és a Magyar Nemzet tudosítója is.

Az amerikai ENSZ-nagykövet felháborítónak nevezte, hogy megtámadták az Egyesült Államok nagykövetségét Belgrádban. Az Egyesült Államok felszólította a szerb hatóságokat: védjék meg a nagykövetséget. Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet éppen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére tartott, és azt mondta, arra fogja kérni a BT-t, ítélje el az eseményt.

„Sem a nagykövetséget, sem a hivatalos képviselőket, sem az ott tartózkodó magyar állampolgárokat nem fenyegeti veszély. A tüntetés elkerülte az épületet, nincs annak jele, hogy a tüntetők visszamennének” - mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője a zavargások közben. Állítása szerint a szerb hatóságok nem tudnak arról, hogy bármilyen akció készülne a magyar nagykövetség ellen. Az épület védelmének megerősítését néhány nappal korábban már kérték a helyi hatóságoktól, s jelenleg nem egy, hanem két rendőr posztol a kapu előtt. Elővigyázatosságból az ablakokat bezsaluzták, s dróthálót feszítettek ki előttük. Szelestey szerint a szerb kormánynak nem érdeke, hogy akár a nemzetiségek – így a vajdasági magyarok -, akár a diplomáciai képviseletek ellen „túlzott méretű” támadások induljanak, de semmit sem lehet kizárni. Atrocitások bármikor lehetnek, de a hatóságok képviselői kizárták a szervezett fegyveres megmozdulások lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!